Annons

Redan skönt i Sövdesjön

Badsäsongen i kommunens sjöar har startat på allvar. Sövdesjön håller uppemot tjugo grader, och de första provtagningarna i både Vomb- och Sövdesjön visar att vattenkvaliteten är god.
Sjöbo • Publicerad 11 juni 2014
Sjön suger. På tisdagseftermiddagen samlades allt större skaror vid Sövdesjöns strand.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Enya Göransson och Sara Sundelöf brukar hoppa från bryggan, dyka och leka i vattnet kring bryggan och flotten vid Sövde badplats.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Badplatsen i Sövde är en av de två officiella badplatser, där vattnet kontrolleras av kommunen varannan vecka.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Tvååriga Julia från Blentarp kunde inte få nog av vattenlek i strandbrynet.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Med tisdagseftermiddagens värme lockades både barn och vuxna till badplatsen i Sövde.

– Det här är en jättemysig badplats, det är lagom grunt och perfekt för barnen, sa Anna Andersson från Blentarp, medan hon såg på hur dottern Julia roade sig med att bära vatten och bygga sandslott.

Annons

Det här var årets första besök i Sövde, men innan sommaren är slut lär det bli många fler, trodde Anna Andersson.

De elvaåriga kompisarna Enya Göransson och Sara Sundelöf har redan badat i Sövdesjön flera gånger i år.

– Vattnet är jätteskönt, det är precis lagom. Man kan svalka sig, men det är inte för kallt så att man fryser, sa Sara Sundelöf.

Hoppa och simma

Enya och Sara ser fram emot en sommar med många dopp i Sövdesjön. De brukar hoppa i från bryggan, simma ut till flotten och leka bollekar i vattnet.

– Det är inte många byar som har en egen badsjö, konstaterade Enya Göransson, som bor i Sövde.

Kommunens miljöinspektörer har redan börjat med provtagningar vid de båda officiella badstränderna i kommunen: den östra sidan av Vombsjön och badplatsen i Sövde.

– Proverna var bra och vattnet såg klart och fint ut i båda sjöarna, säger miljöinspektör Annika Jeppsson.

Badvattnet kommer nu att kontrolleras varannan vecka, och resultaten läggs in på folkhälsomyndighetens webbplats badplatsen, som man kan nå genom en länk från kommunens hemsida.

De första resultaten visar att det inte kunde uppmätas några e-colibakterier alls i de båda sjöarna. Siktdjupet var 85 centimeter i Sövdesjön, och ännu större i Vombsjön. Sövdesjön höll 17 grader och 18,5 i Sövde när proverna togs förra tisdagen.

Maria Sällberg
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons