Annons

Regler för tider i hallarna nu på pränt

Under många år har fritidsförvaltningen tillämpat en uppsättning principer när det gäller fördelning av tider i kommunens inomhusanläggningar. Dessa principer har aldrig satts på pränt förrän nu.
Sjöbo • Publicerad 20 januari 2002

Fritidsnämnden beslöt på sitt senaste sammanträde att en 10-punkters prioriteringsordning ska tillämpas och denna finns nu på papper. När klubbar och andra söker tider i hallarna kommer de att få prioriteringslistan sig tillsänd så att de svart på vitt kan se hur man resonerat.

Annons

?Då efterfrågan på träningstid i allmänhet vida överstiger tillgången och vissa tider är särskilt attraktiva, måste en viss prioritering tillämpas vid fördelningen?, förklarar nämnden.

Man har som mål att så många som möjligt ska få möjlighet till aktivitet. Men det är aktivitetsnivån, inte minst ungdomsverksamheten, som ligger till grund för hur mycket tid en förening får. Tradition eller gammal vana får inte styra. Föreningar som dåligt utnyttjar sina träningstider mister sina tidigare rättigheter.

Högst på prioriteringslistan hamnar bidragsberättigade föreningar som bedriver säsongsanpassad aktivitet i tävlingsform sanktionerad av respektive specialförbund (exempelvis handboll, gymnastik med mera).

Som nummer två på listan kommer samma föreningar som ovan dock utan tävlingsinriktningen (exempelvis gymnastik- och motionsgrupper anslutna till Riksidrottsförbundet).

På tredje prioriteringsplats kommer Korporationsförbund som bedriver motionsverksamhet.

Nästa prioriteringssteg gäller bidragsberättigade föreningar som bedriver icke säsongsanpassad aktivitet i tävlingsform sanktionerad genom specialförbund (exempelvis fotobollsklubbar som kan spela utomhus en stor del av året).

De som hamnar lägst på prioriteringslistan är privatpersoner, utomkommunala föreningar och kommersiella aktiviteter. Dessa får stå tillbaka för kommuninvånarna när det gäller tillgången till tider i inomhusanläggningarna.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons