Annons

Reglerna klara för djurgravplats

Äntligen ser det ut att lossna på allvar i frågan om en ny begravningsplats för smådjur i Sjöbo. Nu finns både ny plats och nya regler för att begrava de nära och kära sällskapsdjuren.
Sjöbo • Publicerad 7 februari 2003

Det har varit många turer i ärendet men i fjor höstas blev det klart att den nya gravplatsen ska anläggas väster om Sjöbo avloppsreningsverk ute i Omma. Regler för begravningarna skulle dock först författas. Regelsamlingen är nu klar och Teknik- och fastighetsnämnden beslutade häromdagen att anta dem. Nu återstår bara att kommunstyrelsen säger ja. Sannolikt invigs gravplatsen någon gång i april. Då är det nästan tre år sedan som Mats Nilsson och Arne Alfredhsson (båda s) motionerade om att det behövdes en ny begravningsplats. Dittills hade djurägarna fått begrava sina djur inne på Omma avfallsanläggning. Området var tidvis stängt med grindar och dessutom var det inte så tilltalande att begrava sin hund, katt eller fågel på en soptipp. Något mer värdigt vore bra, menade motionärerna. Motionen skickades vidare i byråkratin och hamnade hos tekniska nämnden. Nämnden skrev till kyrkorådet i Södra Åsum och undrade om de kunde hysa en djurbegravningsplats. Kyrkorådet funderade ett tag, men meddelade att man avböjde förslaget. Det var i det läget som området vid infiltrationsdammarna i Omma kom upp på dagordningen. Tekniska nämnden åkte på studieresa till platsen och två alternativa placeringen utkristalliserades. Alternativ ett ligger strax bredvid vägen helt nära dammarna och det blev också detta alternativ man fastnade för. Ur reglerna framgår det att djurägaren själv får gräva ner sitt djur efter instruktion från personalen på avloppsreningsverket. Gravplatsen får utnyttjas utan kostnad i maximalt tolv år. Om gravplatsen missköts mer än tre månader får kommunen återställa marken i ursprungsskicket.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons