Annons

Rektorn hotad efter skolavslutning

Sjöbo • Publicerad 17 juni 2006

Efter det att rektorn i Lövestad stoppade den traditionella skolavslutningen i kyrkan har hon nu hotats anonymt.

Polisen har inga misstankar om vem som hotat rektorn.

Annons

– Vi har fått in en anmälan som vi rubricerar som olaga hot, säger inre befäl vid polisen i Ystad. Någon har ringt till skolans telefonsvarare och sagt att om hon inte kickas så ska de plocka henne.

Några hot via mejl har inte förekommit som uppgetts i media.

– Hon har fått flera mejl där man berömt henne eller kritiserat beslutet att stoppa avslutningen i kyrkan, säger polisen. Men inga hot via mejl. Enligt polisen finns det inga belägg för att hotet skulle komma från nynazister.

– Det är förstås obehagligt, säger inre befälet. Men det är för tidigt att peka ut vissa grupper. Det finns det inga belägg för.

Rektorn Liselott Håkansson tycker att hotet fått alldeles för stora proportioner, uppger polisen. Och hon tycker det är särskilt tråkigt att vissa grupper pekats ut som ansvariga för hotet.

– Det kan vara vem som helst som ringt in hotet. Kanske som någon som läst om avslutningen i Aftonbladet, säger hon till Allehanda.

För övrigt vill hon inte kommentera saken mer. Men bekräftar att ett hot kommit in via telefon. Och att inga hot kommit via mejl.

Liselotte Håkansson vill dock framhålla att det var den förra rektorn Gertrud Andersson som tidigare i våras tog beslutet att flytta skolavslutningen. Beslutet togs tillsammans med verksamhetsrådet där flera föräldrar finns med. Och att hon nu verkställt beslutet. Bakgrunden till hotet är att skolledningen beslutade att inte fira skolavslutningen traditionellt i kyrkan utan i stället ha en avslutning utomhus i närheten av skolan under några träd.

Skolverkets regler säger att skolan ska vara öppen för alla och ingen får känna sig diskriminerad eller kränkt. Avslutningen i kyrkan innehöll bland annat en kort välsignelse.

Detta tog skoledningen fasta på i sitt beslut som har rört upp känslor hos föräldrar i Lövestad.

Annons

Många har kritiserat beslutet att slopa den traditionella avslutningen i kyrkan med "Den blomstertid nu kommer".

Gert Ljungqvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons