Annons

Sänkt straff för alkoholsmuggling

Hovrätten mildrar straffet för den man från Sjöbo som utpekas som ledare för en omfattande smuggling av alkohol från Tyskland. Straffet sätts nu till fyra år och ersättningen till staten till två miljoner kronor.
Sjöbo • Publicerad 28 december 2011

Det var i februari som mannen och ett flertal andra dömdes i tingsrätten. Då fick den Sjöboman som pekas ut som ledare fängelse i fem år och sex månader. Till det kom skadestånd på över sju miljoner kronor.

De inblandade överklagade och hovrätten gör nu delvis en annan bedömning. Åklagare Thomas Andersson säger att en avgörande punkt är att hovrätten av försiktighetsskäl räknat ner mängden alkohol det rör sig om.

Annons

Att Sjöbomannen får sitt straff sänkt beror på att tingsrätten ansåg att mannen utnyttjat missbrukare för att hjälpa till med smugglingen.

-Hovrätten la inte så stor vikt vid det. De gör en annan bedömning varför straffet inte heller blir lika högt.

Noterbart är att redan i tingsrätten hade ordförande en avvikande mening och yrkade där på fyra års fängelse.

När det gäller den ersättning som mannen ska betala till staten sänks det beloppet från drygt sju miljoner till två.

Thomas Andersson säger att tingsrätten räknat på det värde som smugglingen kan ha omfattat. Hovrätten nöjer sig med den vinst som mannen beräknats ha gjort på den illegala införseln och försäljningen på olika ställen i Skåne.

Thomas Andersson kommer inte att föra ärendet vidare till Högsta domstolen. Eftersom det handlar om bevisvärdering tar de av allt att döma inte upp ett överklagande.

Rebecka Sjöberg
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons