Annons

Sänkta elpriser och billigare aktiviteter

Kristdemokraterna vill sänka elpriserna och vänstern vill ha lägre taxor för kulturskolan, baden och andra kommunala aktiviteter. Två partier, kd och v, protesterar mot den budget som majoriteten godkänt i kommunstyrelsen.
Sjöbo • Publicerad 25 november 2008

Kristdemokraterna anser att elkunderna bör få tillbaka de fondpengar de betalat in – innan det bildas ett kommunalt bolag. Det skulle kunna innebära tre öre billigare el under 2009, tror partiet, som också vill ge revisorerna större resurser att granska kommunala upphandlingar.

På en punkt är kristdemokraterna och vänstern överens: de vill ha färre chefer inom kommunen.

Annons

Vänstern vill även spara pengar genom att "avprivatisera" vikariepoolen och vuxenutbildning.

I vänsterns detaljerade förslag finns också krav på ekologisk mat, heltidstjänster inom vården, höjd personaltäthet i skolorna och kommunala ungdomshem för missbrukare.

Partiet vill att kommunen fastställer olika mål, exempelvis att det inte ska finnas någon hemlöshet i Sjöbo, att antalet elever som dricker alkohol eller använder droger ska minska med 20 procent och att 85 procent av eleverna ska gå ut grundskolan med godkända betyg.

För att klara satsningarna vill vänstern höja skatten med femtio öre 2010.

I dag, onsdag, diskuteras de olika budgetförslagen av kommunfullmäktige från klockan 17.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons