Annons

Siffrorna i utredningen stämmer inte

87 elever på en skola byggd för 550. Det blir resultatet om skolorna behålls som idag, enligt familjenämndens lokalöversyn. Men siffrorna stämmer inte, visar YA:s granskning.
Sjöbo • Publicerad 1 december 2011

Den lokalöversyn som familjenämndens ledamöter fick presenterad häromveckan visar att läget blir akut på Färsinga Lärcentrum om inget görs. Hösten 2015 kommer det endast att finnas 87 elever på skolan, som är byggd för 550.

Den uppgiften var ett tungt vägande skäl för bland andra Magnus Karlsson (M), ordförande i familjenämnden, när han ställde sig bakom förslagen i utredningen.

Annons

Men nu visar det sig att siffrorna inte stämmer. Det blir 136 grundskoleelever på Färsinga 2015, om inga elever hoppar av eller tillkommer. Inte 87, som lokalöversynen anger.

-Ja, vi har själva uppmärksammat att vi gjort ett fel i beräkningen, säger Cecilia Björklund, verksamhetschef för för- och grundskolor inom familjeförvaltningen.

-Vi räknade inte med att både Östra Färs- och Pirateneleverna går på Färsinga Lärcentrum. Men det förändrar ingenting i sak. Redan idag är det för lite elever på Färsinga.

Förutom de 136 eleverna finns dag 15-20 särskoleelever på Färsinga, som familjeförvaltningen valt att inte räkna eftersom antalet framtida elever är osäkert. Man har heller inte räknat med de knappt hundra komvuxelever och 60-70 sfi-elever, som ska fortsätta i samma lokaler om inga nya beslut tas. Sammanlagt blir det därmed omkring 300 elever på skolan, vuxna och ungdomar, inte 87.

I lokalöversynen sägs också att "Färsingaskolan är byggd för att kunna ta emot cirka 550 elever".

I själva verket byggdes Färsingaskolan, i slutet av 1960-talet, för 400-450 elever. Ett antal som snabbt överskreds, vilket gjorde att elever, lärare och rektorer klagade på trångboddhet i decennier. När Eva Liljekvist Borg i våras gjorde en beräkning av skolornas kapacitet för kommunstyrelsen, angav hon att Färsinga kunde ta emot 400 elever.

YA: Varifrån har ni fått uppgiften att Färsingaskolan är byggd för 550 elever?

- När den byggdes om häromåret projekterades den för 550 elever. De uppgifterna har miljö-, bygg- och teknikförvaltningen, säger Cecilia Björklund.

I det så kallade uppgörelseprotokoll som arkitekten fick i uppdrag innan omabyggnaden nämns antalet 600 elever, en siffra som även finns i ett samrådsprotokolli februari 2005.

Den rektor som var allra mest engagerad i ombyggnaden till Färsinga Lärcentrum, Christer Olofsson, förklarar hur det låg till:

Annons

-Antalet klassrum minskade vid ombyggnaden. Istället skapades större samarbetsytor, en stor samlingssal på ovanvåningen med mera. Tanken var ju att organisera skolan på ett annorlunda sätt, utifrån de elevgrupper vi hade.

Ombyggnaden gjordes för att rymma tre arbetslag med 120 högstadieelever i varje, elever som skulle röra sig ganska fritt inom sin del av skolan. Dessutom skulle omkring hundra sfi- och komvuxstuderande få plats.

-Då räknade vi med att komvuxeleverna inte skulle tillbringa så mycket tid i skolan på dagtid, och att sfi-eleverna behövde mindre klassrum, som vi la i anslutning till biblioteket, förklarar Christer Olofsson.

Det nya lärcentrat var alltså tänkt för 460 elever, varav en del inte skulle vistas på skolan dagtid.

Om familjenämndens förslag genomförs kommer Färsinga Lärcentrum att rymma 564 elever redan hösten 2013.

Familjenämndens ordförande, Magnus Karlsson (M), visste inte att det fanns räknefel i utredningen, när YA informerar honom. Men det förändrar inte helhetsbilden, menar han.

-Nej, det är ändå alldeles för lite elever på en hel skola.

Beräkningarna i lokalöversynen bygger på Sjöbo kommuns befolkningsprognos. Enligt den ska befolkningen öka med 35 personer nästa år, och därefter med 120 personer om året. Antalet skolbarn ökar därför stadigt för varje år. Men det räcker inte för att fylla kommuens skolor, enligt familjenämndens lokalöversyn. Anledningen är att 281 barn i dag går på friskolor eller i andra kommuner. 2015 räknar man med att det antalet stigit till 310.

-Om vi inte hade haft några elever på friskolor eller i andra kommuner, hade vi fyllt våra egna skolor, säger Cecilia Björklund.

Ann-Louise Olander
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons