Annons

Sjöbo får bidrag till lövskog

Stormen i december 1999 gick hårt åt granskogen på kommunägd mark, såväl som överallt annars. För att då stimulera skogsägarna att återplantera ädellövskog beslutade riksdagen att ge bidrag till de skogsägare som väljer lövskog istället för gran.
Sjöbo • Publicerad 20 mars 2002

Bidraget är på 50 procent av mellanskillnaden mellan priset för granplantor och ädellövskogsplantor. Nu börjar man betala ut pengar till de som hoppade på projektet. För Sjöbo del är det nu klart att kommunen får drygt 64 000 kronor för att återplantera två områden på totalt 3,6 hektar. Dessa områden ligger i Södra Åsum och Sövde. - Dessutom återstår fyra områden på totalt 4,1 hektar som ännu inte är besiktigade. För dessa kan kommunen få ytterligare maximalt 82 000 kronor, berättar Johanna Fintling på Skogsvårdsstyrelsen som administrerar bidraget. Kommunen har sökt bidrag för att återplantera ädellövskog på totalt 7,7 hektar. Anläggningskostnaden beräknas till 327 000 kronor. Åtgärden är till för att främja naturen och friluftslivet. Granskogen är både tät och vindkänslig och passar egentligen ganska dåligt i Skåne, medan lövskog är mer stryktålig och inbjudande för skogsflanörer.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons