Annons

Sjöbo får ge sig i namnstrid

Sjöbo har fått vika sig för Ystad. Vägen mellan Knickarp och Blentarp kommer att heta Gamla Lundavägen.
Sjöbo • Publicerad 20 juni 2006

Boende i trakten menar att namnet Gamla Lundavägen är missvisande, och kan blandas ihop med vägen mellan Lund och Malmö. Istället har förslaget Knickarpsvägen förts fram - ett namn som redan används av många boende. Knickarps byalag har även påpekat att det är viktigt att behålla bynamnet. Ystads kommun har dock redan döpt sin del av vägen till Gamla Lundavägen - och gränsen mellan Ystads och Sjöbo kommuner går mitt i Knickarp.

– Nämnden ville att vi skulle försöka ändra namnet till Knickarpsvägen, så jag har kontaktat Ystad och frågat om de kunde tänka sig att ändra namnet, berättar Johan Johansson, miljö- och byggnadschef.

Annons

– Ystad svarade dock att det inte var möjligt.

Att ha olika namn på vägen genom Knickarp har räddningstjänsten och polisen tyckt vara olämpligt. Namnkommitténs förslag blev därför att låta vägen heta Gamla Lundavägen, vilket nu miljö- och byggnadsnämnden nu ställer sig bakom.

– Däremot får alla Knickarpsbor använda Knickarp som populärnamn i sina adresser, precis som man använder ett gårdsnamn - före vägadressen, säger Johansson. När nu alla 200 vägar fått sina namn börjar nästa steg i arbetet med att ge 4 000 hushåll på landsbygden unika adresser. Alla kommer att få ett brev med sin nya adress och en blankett där man kan fylla i önskemål om gårdsnamn. Adressen registreras sedan hos Lantmäteriet och meddelas till Skattemyndigheten och folkbokföringen.

Tidigast nästa år kan det bli aktuellt att sätta upp de cirka 500 nya vägskyltar som behövs, ett arbete som kommer att kosta minst en halv miljon kronor.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons