Annons

Sjöboelever väljer bort egna skolor

I höst kommer omkring 70 elever från Sjöbo kommun att gå på Kastanjeskolan i Tomelilla. Det är fler än någonsin tidigare och en ökning med 15 elever jämfört med vårterminen.
Sjöbo • Publicerad 29 juli 2002

Detta trots att Sjöbo kommun satsat hundratals miljoner kronor på nya skolor den senaste tiden. Kent-Ivan Andersson (m), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är förvånad över det stora antalet Sjöboelever som valt Kastanjeskolan till hösten. - Jag trodde faktiskt inte att det var så många, säger han. Nu får vi politiker titta noggrant på det här. Det är klart att vi vill behålla våra egna elever när vi nu har nyrenoverade skolor. Kostnaderna för byggnaderna har vi ju även om inte eleverna går där. Förra året minskade antalet Sjöboelever som valde att börja sjuan i Tomelilla, men nu tycks trenden åter ha vänt. - Vi får hit ovanligt många sjuor från Sjöbo i år, drygt 30 stycken, konstaterar Anders Malmqvist, rektor på Kastanjeskolan i Tomelilla. Bland de Sjöboelever som valt Tomelilla är de boende i Lövestad, Vanstad, Äsperöd och Vollsjö i majoritet. Men det finns också 23 elever från Sjöbo centralort och någon enstaka från Blentarp som kommer att gå i sexan, sjuan, åttan och nian i Tomelilla i höst. - Vi hade kunnat ta emot ännu fler, många har hört av sig efter den 15 maj. Men vi har en informell överenskommelse med Färsingaskolan om att inte ta emot anmälningar efter det datumet, ifall det inte finns synnerliga skäl, berättar Anders Malmqvist. Han konstaterar att intresset för Kastanjeskolan alltid varit stort i östra Färs, att kontakterna däremellan har historiska och geografiska förklaringar. Dessutom är bussförbindelserna goda, och för alla elever som väljer att börja på Kastanjeskolan betalar Tomelilla kommun busskort. Inför höstens skolstart hade Kastanjeskolan också skickat ut extra påkostade broschyrer till alla blivande högstadieelever i Sjöbo kommun. Förutom de elever som väljer att börja i Tomelilla, finns det Sjöbobarn som går i skola i andra kommuner. Under vårterminen hade Sjöbo kommun drygt hundra så kallade interkommunala elever. 22 hade valt att gå i Lunds kommun, främst i Veberöd, nio hade valt någon fristående skola och några gick i specialskolor för handikappade. Ett mindre antal beror på flyttningar till och från andra kommuner. Till hösten tillkommer även ett litet antal elever (för närvarande fyra stycken) som valt att börja på Kunskapsskolan i Ystad. För varje elev, som valt att gå i skola i en annan kommun, måste Sjöbo betala en skolpeng på 24 395 kronor per termin. En skolpeng som baseras på kommunens egna skolkostnader, och därför har stigit med ett par tusen sen i fjol - eftersom kommunen nu har dyrare, egna skolbyggnader. Det betyder att de så kallade interkommunala eleverna blir en allt dyrare historia för kommunen. I år måste troligen bortåt sju miljoner kronor betalas till de olika grannkommunerna i interkommunal ersättning. Det är drygt 700 000 kronor mer än man räknat med. Samtidigt får Sjöbo förstås betalt från de kommuner som har elever i Sjöbos skolor, men dessa är inte lika många. Endast 30 elever från andra kommuner valde att gå i Sjöbo förra terminen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons