Annons

Sjöboklass teknikvinnare

Sandbäckskolans tekniksnillen segrade i både åttondedelsfinalen och kvartsfinalen i teknikåttan på Lunds tekniska högskola (LTH) i går, fredag.
Sjöbo • Publicerad 12 mars 2004
Vinnande teknikåttor. BILD:BRITT RISBERG
Vinnande teknikåttor. BILD:BRITT RISBERGFoto: 

-Frågorna i åttondelsfinalen var lätta tyckte jag, men kvartsfinalen var jättesvår, recenserade Malin Hansson, som tillsammans med Henrik Perdén och Viktor Ljungqvist försvarade klassens färger. Totalt var det 16 åttondeklasser från Skåne som begav sig till LTH i går. Tremannalagen bestod, som synes, av både killar och tjejer. Med sig hade lagen alla klasskompisarna och deras uppgift var att heja på laget under den tre timmar långa kampen. Högskolan bjöd även på mat och underhållning i form av lasershow och tipspromenad. Lärarna passade också på att tävla i den ädla konsten stövelkastning. Sandbäckslaget vann rätt övertygande mot Jonebergsskolan i Simrishamn. Resultatet blev 8-6. I kvartsfinalen mötte Sandbäckarna Ölyckeskolan i Löberöd och där blev det lite knivigare. Resultatet blev 6-5. Ölyckeskolan hade i sin tur slagit ut Mackleanskolan i Skurup. Tävlingen heter teknikåttan, men den innehåller ett brett spektrum av frågor inom NO-ämnet. -Vi fick frågor i de flesta ämnen, matte, fysik, kemi exempelvis, säger Henrik Perdén. Uttagningen till åttondedelsfinalen skedde i början av februari ute på varje skola. 7 114 elever i 355 klasser över hela Skåne tävlade och 16 lag gick alltså vidare. Nu återstår bara de fyra lagen Svaneskolan 8C från Lund, Magnus Stenbocksskolan 8E från Helsingborg, Göingeskolan 8E från Broby och Sandbäcksskolan klass 8. Dessa fyra gör upp i Lund den 22 april om vem som är Skånes bästa teknikåtta. Pengapriser hägrar. Segrarna får 7 500 kronor, andrapris är på 5 000 och tredjepriset 2 500. Går det riktigt, riktigt bra även i regionfinalen så blir det till att packa väskorna den 18 maj och bege sig till Uppsala där Sveriges bästa teknikåtta ska koras. Även där blir det vinstchanser. -Hur det än går den 22 april så har vi allra minst kammat hem 2 500 kronor. Det känns bra. De pengarna ska vi använda till en klassresa, säger Viktor Ljungqvist -Vi vinner regionfinalen. Det är väl självklart, infogar Malin Hansson. Det var tionde året som LTH arrangerade tävlingen.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons