Annons

Sjöbopåg har återvänt från Thailand – tar över Vingården

Efter 20 år på restauranger runt om i världen – från Årstiderna i Malmö till Nikki Beach i Koh-Samui – har Magnus Wahlquist återvänt till sin barndoms Sjöbo.
På torsdag slår han upp portarna till Vingårdens bistro som han övertagit efter vännen Emil Johansson.
Sjöbo • Publicerad 30 november 2020
Magnus Wahlquist tar över Vingårdens bistro, där han ska anställa ytterligare en kock. Flickvännen Koy Pethap har följt med till Sverige och kommer till början att fokusera på att lära sig svenska.
Magnus Wahlquist tar över Vingårdens bistro, där han ska anställa ytterligare en kock. Flickvännen Koy Pethap har följt med till Sverige och kommer till början att fokusera på att lära sig svenska.Foto: Sprisse Nilsson

De senaste sju åren har Magnus Wahlquist bott i Thailand, där han varit restaurangchef och sommelier på hotellet Nikki Beach, med mellan 300 och 500 matgäster per dag.

Nu startar han eget – fast i betydligt mindre format.

Annons

– Jag är van vid att driva och planera allt på en restaurang, så det är ungefär samma sak. Möjligen är det lite mer pappersarbete nu, säger han.

Magnus Wahlquist har funderat i ett par år på att återvända till hemtrakterna.

– Jag har varit borta ganska länge, mina systrars barn börjar växa upp och jag kände att det var dags att komma hem. Visst saknar man Thailand, med värmen och så, men det känns helt rätt att vara här nu, säger han.

”Det här är en känd pizzarestaurang med fokus på det italienska, och vi kommer att fortsätta på samma sätt.”
Magnus Wahlquist, restaurangägare.

Flickvännen Koy Pethap har följt med till Sverige några gånger tidigare.

– Det är fint här, och människor är så trevliga. Men det är kanske lite kallt, säger hon – och berättar att hon för första gången i sitt liv nu upplevt snö.

Koy Pethap pluggar svenska på heltid för att komma in i samhället, och så småningom hoppas hon få permanent uppehållstillstånd.

Medan Magnus Wahlquist funderade på att öppna något eget i Sverige, för precis ett år sedan, dök barndomsvännen Emil Johansson upp i Koh-Samui.

– Vi hörde att hans restaurang var till salu. Vi hade varit där och ätit när vi besökt Sverige, och älskade det stället.

Så började Magnus Wahlquist och Koy Pethap planera för ett framtida liv i Sverige, de sparade pengar och siktade på att ta över Vingården i april 2020.

– Men så kom coronapandemin emellan, och det blev november istället för april...

Annons

Magnus Wahlquist är övertygad om att restaurangen ska överleva, trots pandemin.

– Här har varit mycket folk hela tiden, och vi har redan beställningar. Vi följer också alla restriktioner med avstånd mellan borden och högst åtta personer i varje sällskap.

Just nu julpyntas det i restaurangen som öppnar på torsdag. Mycket kommer att bli sig likt, åtminstone till en början.

– Det här är en känd pizzarestaurang med fokus på det italienska, och vi kommer att fortsätta på samma sätt. De exklusiva, napoletanska pizzorna är grunden, och så ska det finnas några smårätter och desserter som vi byter ut efter hand.

På lite längre sikt, kanske när pandemin klingat av, tänker Magnus Wahlquist lansera en mer omfattande meny med fullständiga trerättersmiddagar. Och till våren planerar han att satsa på uteserveringen.

– Men vi tar en sak i taget. Jag har varit med och startat många restauranger och lärt mig att man inte ska ta sig vatten över huvudet.

Direkt efter hotell- och restaurangutbildningen i Simrishamn fick Magnus Wahlquist jobb på den välkända restaurangen Årstiderna i Malmö, där han hade haft turen att praktisera under utbildningen.

– Där fick jag den bästa tänkbara utbildning, allt jag kan har jag Marie och Wilhelm Pieplow att tacka för, säger han.

Därefter fortsatte karriären med några andra av familjen Pieplows restauranger, för att sedan bland annat gå vidare till Skanör, St Anton i Österrike, Grand Hotel i Lund, Nikki Beach i Dominikanska republiken och Nikki Beach i Thailand.

Och därifrån gick flyttlasset alltså till Vingårdens Café och Bistro, i barndomens och uppväxtens Sjöbo.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons