Annons

Sjöbos nye pastorsadjunkt vill vara en lyhörd präst

Under hela 2006 kommer Sjöboborna att träffa Esa Snaula i församlingshemmet, i kyrkorna, i konfirmandundervisningen, på vigslar, dop och begravningar.
Sjöbo • Publicerad 13 januari 2006
Sjöbos nya pastorsadjunkt, Esa Snaula, installeras vid en festmässa i Södra Åsums kyrka den 22 januari. Då välkomnas också församlingens nye kamrer och nya politiker. BILD: BRITT RISBERG
Sjöbos nya pastorsadjunkt, Esa Snaula, installeras vid en festmässa i Södra Åsums kyrka den 22 januari. Då välkomnas också församlingens nye kamrer och nya politiker. BILD: BRITT RISBERGFoto: 

Som nybliven präst har han nämligen fått förordnande som pastorsadjunkt i Sjöbo församling.

– Jag ska lära mig hantverket, förklarar han. Och mot slutet är det meningen att jag ska jobba för fullt.

Annons

Esa Snaula prästvigdes den 6 januari och har nu behörighet att förrätta dop, vigslar och begravningar. Predikat har han gjort redan tidigare, och konfirmandundervisning började han bedriva i Sjöbo redan i höstas.

– Det är kul att jobba med ungdomar och det är viktigt att vi når dem. Vad ska kyrkan annars bygga på?

I arbetet med ungdomar måste prästen vara lyhörd, menar Esa Snaula, som över huvud taget vill vara en lyssnande och samtalande präst.

– Det är ett privilegium att få jobba i Svenska kyrkan, att få möta människor som jag kan stötta, att ställa sina egna frågor, att skapa sin egen Kristusbild, säger han.

Efter att själv ha upplevt en tomhet i livet, hade Esa Snaula en stark, andlig upplevelse i 30-årsåldern. Den fick honom att ändra på mycket i livet, men vägen till att bli präst var ändå lång. Han hade svårt att se sig själv i den rollen.

– Jag hade så många fördomar om präster, förklarar han, och syftar på bilden av präst som en vördnadsbjudande auktoritet, med svar på alla frågor.

– Hade jag inte läst KG Hammars böcker, och fått en annan bild, hade jag nog inte varit präst i dag, säger han.

Efter året i Sjöbo kanske Esa Snaula fortsätter som församlingspräst, men någon gång skulle han också vilja arbeta som fängelse- eller sjukhuspräst.

– Jag skulle också vilja lära mig samiska och arbeta som samepräst en tid, säger han.

Britt Risberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons