Annons

Skyddsombud kritiserar arbetsmiljöarbetet

De kollektivanställdas skyddsombud på Trelleborg Automotive i Sjöbo tycker att arbetsmiljöarbetet går trögt på företaget. Förbättringar kan ibland ta år att genomföra och löften om att åtgärda bristerna hålls inte alltid. Enkla saker som kan ta en dag att förbättra tar onödigt lång tid innan de blir utförda, menar de.
Sjöbo • Publicerad 17 januari 2002

- Vi har fortfarande en del problem med vulkröken och klisterdofterna. Men som jag ser det är det den dåliga ergonomin vid maskinerna som är det största problemet just nu. Arbetsskadestatistiken visar att förslitningsskadorna på armar, axlar och rygg är värst vid maskinerna. Men det kan ta 1,5 till 2 år att få en förbättring och under den tiden hinner folk bli utslitna, säger huvudskyddsombudet Jan Åke Nilsson. Han har arbetet på företaget sedan 1986 och varit skyddsombud sedan 1987.

Kritiken gäller både äldre och nyare maskiner. Tunga arbetsmoment får göras för hand och ofta. Skyddsombuden berättar om en helt ny maskin där den så kallade utstötaren som tar loss produkten väger 18 kilo. Under ett skift får maskinskötaren ta ut och in utstötaren 80 gånger.

Annons

Klubbordförande Nils Tykesson påpekar dock att det inte är maskinen det är fel på utan utstötaren.

- Skyddsombuden skulle ha kopplats in från början när man skaffade maskinen.

Skyddsombudet Yngve Larsson ger exempel från en äldre maskin.

- Jag jobbar vid en maskin där jag får använda kofot för att bräcka loss en produkt ur pressen och det frestar starkt på armar och axlar. Jag får också ta ut gjutformarna för hand och så borde det så klart inte vara om maskinen var ergonomiskt riktig, säger han.

Skyddsombudet Tommy Olofsson trycker på att många problem är lätta att lösa, men de tar ändå lång tid innan den enkla förbättringen genomförs. Gruppen av skyddsombud tar fallet med handtrucken som exempel. Ute på ett lager hade man en truck som vägde 430 kilo som drogs för hand. Ibland hade man last på 700 kilo, vilket innebar en sammanlagd vikt motsvarande en personbil.

- Den här stenålderstrucken fick vi dra för hand. Och det finns el-truckar att köpa med leverans dagen efter, säger ett av skyddsombuden.

Facket kallade för 1,5 år sedan in Yrkesinspektionen (nuvarande Arbetsmiljöinspektionen). Efter deras besök fick företaget tidsramar då olika saker skulle vara åtgärdade. Även Sjöbohälsan gjorde en genomgång av arbetsmiljön.

- Det ledde till en del förbättringar, men varför skulle det ta sådan tid, undrar Jan Åke Nilsson.

Bilden som skyddsombuden ger är dock inte nattsvart. Tommy Olofsson berättar om när han skulle börja jobba vid en ny maskin:

- Det var en monteringsrobot och en press. Då blev en man i varje skift och två tekniker inkopplade. Vi bildade en arbetsgrupp som fick utforma arbetsmiljön innan maskinen togs i bruk. Så borde det gå till hela tiden, säger Olofsson. Han tillägger dock:

Annons

- Men det var jag som fick ta initiativet till att vi fick arbetsgruppen.

Skyddsombudet Rolf Lindblad avrundar med en reflexion om vem som tjänar på bra arbetsmiljö:

- Alla, företaget och den anställde, tjänar på det. Titta bara på vad långtidsjukskrivningarna kostar.

Företaget tillverkar stöt- och vibrationsdämpande komponenter till bland annat bilindustrin. Man har cirka 63 kollektivanställda och ett 20-tal tjänstemän.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons