Annons

Skyddstillsyn för cannabisodlande man

En 32-åring från Sjöbo kommun som odlade cannabis hemma i källaren döms till skyddstillsyn och samhällstjänst. Domen gäller också vårdslöshet i trafik – mannen var nära att köra på en grupp skolbarn när han läste sms i bilen.
Sjöbo • Publicerad 21 december 2011

När kronofogden i januari i år skulle göra en utmätning med bistånd från polisen hemma hos den nu dömde mannen hittades något oväntat – ett rum i källaren hade inretts till cannabisodling, med specialbelysning och ventilation. Ett stort antal uppvuxna plantor fanns i rummet och på vinden hittades torkad cannabis.

Mannen, som erkänt att han odlat cannabis för eget behov – enligt egen utsago rökte han stora mängder dagligen – åtalades tidigare i år för narkotikabrott.

Annons

Mängden torkad narkotika var relativt stor, över två kilo. Men eftersom halten av det verksamma ämnet THC varit relativt låg ansåg åklagaren inte narkotikabrottet som grovt. Och Ystads tingsrätt anser att straffvärdet motsvarar sex månaders fängelse.

Men tingsrätten anser att det finns goda skäl för att inte döma 32-åringen till fängelse. Efter att han suttit häktad för narkotikabrottet i januari slutade han röka cannabis, och han har också fått jobb och en mer ordnad livssituation.

Därför blir påföljden skyddstillsyn, kombinerat med 140 timmars samhällstjänst. 32-åringen ska också följa ett behandlingsprogram som ska minska risken för fortsatt drogmissbruk och kriminalitet.

Domen omfattar också vårdslöshet i trafik. När mannen tidigare i år kom körande på en större väg läste han sms på sin mobil, och var nära att köra på en grupp skolbarn som under ledning av en trafikpolis höll på att korsa vägen.

32-åringen frias däremot från en åtalspunkt som gällde häleri, i samband med att han sålde en värmepump som tidigare hade stulits från Sjöbo golfklubb.

Själv har 32-åringen uppgett att han köpt pumpen av en okänd person i Eslöv, och att priset inte var orimligt lågt. Och tingsrätten anser inte, utifrån det som kommit fram, att det fanns anledning för 32-åringen att tro att det skulle röra sig om stöldgods.

Ann-Louise Olander
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons