Annons

Skyddstillsyn för våld och hot mot tjänstemän

En kvinna från en mindre ort i Sjöbo kommun döms för att ha hotat en polis med luftgevär, kastat ett träföremål i huvud på en annan polis och slagit sönder en lykta på en polisbil.
Sjöbo • Publicerad 14 november 2008

Ystads tingsrätt anser dock att skyddstillsyn är ett tillräckligt straff, eftersom kvinnan led av psykiska besvär vid de båda tillfällena.

Kvinnan berättade själv i tingsrätten att hon hade mycket fragmentariska minnesbilder av händelserna den 12 mars och 17 maj i år. Hon ansåg att hon borde genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, innan tingsrätten dömde henne. Detta sa dock rätten nej till.

Annons

Att poliserna skulle ha uppträtt provokativt eller varit onödigt våldsamma tillbakavisas också av tingsrätten, som fäster tilltro till de båda polismännens berättelser, som delvis också styrks av vittnesuppgifter.

Vid det ena tillfället träffades en polis i huvudet av en hushållspappershållare i trä, vilket gav svullnad och smärta i ett par dagar.

Kvinnan uppges ha varit kraftigt berusad vid båda tillfällena. Enligt tingsrättens dom ska dock ett självförvållat rus "inte föranleda att gärningen inte anses som brott". Kvinnan anses därför ha begått brotten uppsåtligen. Däremot tar rätten hänsyn till kvinnans medicinering och psykiska tillstånd, och gör ett undantag från regeln som säger att hot och våld mot tjänsteman ska leda till fängelse. Rätten anser att skyddstillsyn är ett lämpligare straff.

Våldshandlingen mot polisen anses inte heller så allvarlig att polisen tilldöms något skadestånd.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons