Annons

Slopad lön ingen vinst

Så länge Sjöbos cirka 50 barnskötare och 17 dagbarnvårdare är i strejk får de givetvis ingen lön. Men vare sig familjeförvaltningens chef eller kommunalfacket vill beskriva det som att kommunen "tjänar" på strejken.
Sjöbo • Publicerad 6 maj 2003

- Nej, något sådant vill jag inte spekulera i. Vi får förvisso en minskad kostnad under en vecka, men den äts säkert upp av ökade kostnader när vi i nästa vecka ska starta verksamheten på nytt, säger familjeförvaltningschef Eva Liljekvist-Borg. Och facket håller med: - Kommunen slipper visserligen att betala lön till de strejkande, men å andra sidan förlorar de lite dagisavgifter. De kan dessutom inte ge fullvärdig service till de skattebetalande föräldrarna som har barn på dagis. Inte heller kan kommunen ta in nya barn i verksamheten så länge personalen strejkar. Så man måste nog sätta citattecken kring ordet "tjänar" på strejken, säger Hans-Olle Andersson, kommunalfacket i Lund. De strejkande får en skattefri strejkpeng på 63 procent av det dagliga inkomstbortfallet. Pengarna betalas vanligtvis ut ungefär samtidigt som de strejkande skulle fått lön. Försäkringskassan i Skåne ämnar utöka kontrollerna i bland annat Sjöbo så att ersättningen för tillfällig vård av barn inte används felaktigt under strejken. Om man blir utan barnomsorg på grund av strejken och stannar hemma med barnet får man inte denna typ av ersättning. Däremot går det bra att ta ut vanlig föräldrapenning om det finns dagar kvar. - Vi gör de här extrakontrollerna på basis av erfarenheter från andra delar av landet och vid andra tillfällen. Vi vet att en del tycker att de kan använda tillfällig vård av barn vid exempelvis strejker, men det är ett lagbrott. Våra kassor har fått en del påringning från folk som vill ha denna ersättning, men vi måste säga nej, berättar Kerstin Holst informationsansvarig hos Försäkringskassan i Skåne. Första strejkdagen i Sjöbo avlöpte lugnt ur fackets synvinkel. - Allt gick enligt planerna och några rapporter om strejkbryteri i Sjöbo har jag inte fått, berättar Hans-Olle Andersson.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons