Annons

Slutklubbat för Gustafsson

Lämnar sjöbopolitiken efter 40 år. Sjöbo fullmäktiges ordförande, socialdemokraten Sven Gustafsson slutar med politiken. Därmed försvinner en av arbetarrörelsens veteraner i Sjöbo från den politiska arenan.
Sjöbo • Publicerad 5 november 2002
Sven Gustafsson. Arkivbild: Jan-Olle Persson
Sven Gustafsson. Arkivbild: Jan-Olle PerssonFoto: 

De senaste fyra åren har Sven svingat fullmäktigeklubban och lotsat församlingen genom mer eller mindre invecklade frågor. Innan klubban föll för sista gången vid det senaste mötet tog Sven till orda och tackade alla som han fått samarbeta med genom årens lopp. Efteråt fick han röda rosor av sina partikollegor och stort tack av representanter från andra partier. - Det är av familjeskäl jag avvecklar politiken. Jag har varit med sedan början på 60-talet och tycker att nu får det vara nog. Jag sade ifrån redan i somras när socialdemokratiska partiet spikade listorna att jag inte ville stå på valbar plats, berättar Sven. Han lämnar även en post som nämndeman i länsrätten och stannar bara kvar som ledamot i valberedningen, en syssla som inte är särskilt betungande. - Vad jag skall göra nu vet jag inte riktigt, jag har inga bestämda planer, säger Sven Gustafsson, 71 år gammal och född i ett lantbrukarhem i Lyby församling i Hörby kommun. Han blev politiskt och fackligt medveten redan på 40-talet när han jobbade i bilverkstad. Till sjöbo flyttade han 1954 och gifte sig två år senare. I 40 år jobbade han som busschaufför hos Swebus innan han pensionerades. I en intervju i YA i somras berättade Sven: - Det var en föregångare i sjöbopolitiken, Oskar Andersson, som gjorde mig riktigt politiskt medveten. Jag var med om mitt första val 1962. Oskar Andersson frågade mig och Lennart Bonthron om vi ville stå med på valsedeln och vi sade ja, berättar Sven Gustafsson. Sven var med långt före kommunsammanslagningen 1974. På den tiden hette det Sjöbo Köping och den var mycket mindre till ytan än dagens kommun. - Vi var mycket närmare allmänheten på den tiden. Det fanns inte som i dag tjänstemän som kan hjälpa till med utredningar och rapporter. Jag blev barnavårdsnämndens ordförande 1968 och hade då tillgång till en enda tjänsteman som skrev mötesprotokoll, Resten fick jag göra själv, förklarade Sven. Att som ordförande navigera rätt i alla lägen under ett fullmäktigemöte är inte helt lätt. Förslag reses och voteringar skall verkställas med mera. - De första åren var jag ibland bekymrad när komplicerade ärenden kom upp, men det redde ut sig till slut, mycket tack vare hjälp från kanslichefen Helen Odeén. Hon är mycket duktig, berömmer Sven Gustafsson. Nu blir det en moderat som tar över posten som ordförande i fullmäktige, har den så kallade femklövern beslutat. Femklövern är ett samarbete mellan moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och pensionärspartiet spi. Vem det blir som tar upp klubban efter Sven är ännu inte klart.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons