Annons

Solcellskyl och vedsnål spis

Solcellsdrivna kyllådor, snåla vedkök, kurser och läger på temat miljö – det är några av de idéer som Sjöbo scoutkår ska förverkliga med hjälp av bidrag från Region Skåne. Men först firar man med tårta.
Sjöbo • Publicerad 7 november 2009
Den första tårtan av många för att fira miljöprojektet i Sjöbo scoutkår skars upp vid mötet med ledarna och Utmanarna i torsdags kväll.
Den första tårtan av många för att fira miljöprojektet i Sjöbo scoutkår skars upp vid mötet med ledarna och Utmanarna i torsdags kväll.Foto: 
Christian Nilsson, Timmy Nilsson Camilla Gustafsson och Petter Mossfeldt-Olsson i Sjöbos Scoutkårs utmanare har precis börjat fundera på hur man bygger en solcellsdriven kyllåda. Bild: Mark Hanlon
Christian Nilsson, Timmy Nilsson Camilla Gustafsson och Petter Mossfeldt-Olsson i Sjöbos Scoutkårs utmanare har precis börjat fundera på hur man bygger en solcellsdriven kyllåda. Bild: Mark HanlonFoto: 

I ett rum på scoutgården i Sjöbo sitter fyra scouter från avdelningen Utmanarna – scouter i gymnasieåldern.

En laptop är igång och en katalog från ett teknikföretag ligger uppslagen.Scouterna har precis fått ett uppdrag inför året som kommer – att konstruera en solcellsdriven kyllåda för lägerbruk.

Annons

– Ni får börja med att titta ut vad som behövs, här finns några solcellspaneler i katalogen till hyfsat pris. Sen ska ni ska skriva ner hur ni gör, hela projektet ska redovisas efteråt, säger ledaren Bengt Nilsson.

Uppdraget är en del av Sjöbo Scoutkårs projektarbete med riksdagens 16 miljömål – som handlar om till exempel giftfri miljö, begränsad klimatpåverkan och levande skogar.

Solcellsplanerandet bryts snart för en fikapaus tillsammans med scoutkårens ledare – och en stor prinsesstårta. Det finns anledning att fira. För ett tag sen fick scoutkåren veta att man får 100 000 kronor i bidrag från Region Skånes miljövårdsfond.

– I våras fick vi bidrag för en förstudie om hur vi skulle kunna arbeta med klimatfrågo. Sedan var vi ett gäng ledare som hade en kick-off på Hörjelgården i augusti. Vi hade brainstorming, kläckte ett antal idéer om miljöarbetet och sökte mer bidrag. Och vi fick 100 000 – det är jättebra för vårt arbete. Men det ställer ju också krav, säger Björn Andersson som är ordförande i Sjöbo scoutkår. Ett av projekten är alltså kyllådan, som kan behövas med tanke på att en hel del mat kan gå till spillo under scoutläger sommartid. Ett annat är att konstruera en bränslesnål vedeldad spis. Tanken är spisen ska kunna visas upp vid ett stort läger 2011.

De yngre scouterna i Äventyrarna ska få konstruera en kompost och också ett vindkraftverk, berättar ledaren Louise Mossfeldt.

Kurser i miljöarbete för andra scoutkårer och föreningar inom KFUM står också på listan över vad projektpengarna ska gå till. Ett läger man planerade för kåren nästa år växer ut till ett distriktsläger. Och nu närmast ska 15 scouter vara med vid klimatmötet i Köpenhamn i december.

Men allra först fortsätter firandet. För tårtan vid ledarmötet häromkvällen var inte den enda.

– Alla avdelningarna kommer att få en tårta till sina träffar. Så det blir tårta hela nästa vecka, säger Louise Mossfeldt.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons