Annons

Spjutspets inom IT gav inspiration

(Uppdaterad) Pär Ström, framtidsforskare inom den digitala revolutionen, besökte under måndagen Sjöbo kommun för att inspirera kommunledningen i den framtida IT-utvecklingen.
Sjöbo • Publicerad 24 november 2008

- Jag har bland annat berättat om NFC, nätfältskommunikation, som är ett helt nytt sätt att använda mobilen, sa Pär Ström efter föredraget för kommunledning och förvaltningschefer.

Nya sorters mobiltelefoner ska kunna användas för att få fram extra information från exempelvis planscher - som en filmtrailer från en bioaffisch eller detaljerade busstider från en tidtabellsskylt. Pär Ström talade också om "smarta plånböcker", som bland annat används bland äldre i Israel.

Annons

– Om man känner sig dålig, lägger man plånboken mot hjärtat. Den läser då av EKG, samtidigt som den kontaktar sjukhuset, förklarade Pär Ström.

En annan framtidsvision är ett sorteringssystem för bland annat böcker, som gör att bibliotekarier kan pejla försvunna böcker.

Sjöbos IT-chef Lars Persson tyckte att förmiddagen var givande.

– Pär Ström är en visionär, som ser tekniken från den humanitära sidan, sa han.

Sjöbo kommun planerar nu bland annat att utveckla sin hemsida och sina digitala tjänster gentemot allmänheten.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons