Annons

Ständig ungdom fyllde 55

Sjöbo Ungdomsorkester får nog sägas vara en ovanligt välbevarad och ungdomlig 55-åring. Under lördagen firade orkestern sitt jubileum med en önskekonsert inför en stor publik i Färsingahallen. Och på kvällen blev det fest för alla åldrar i Folkets Park.
Sjöbo • Publicerad 16 november 2008
Till vänster: Omkring 60 musiker från Sjöbo Ungdomsorkester medverkade i konserten i lördags. Allt från Kungliga Göta trängregementes marsch till 50-talsrock stod på programmet. Till höger: Baton Girls var med och firade Ungdomsorkestern. Bilder: Malin Palm
Till vänster: Omkring 60 musiker från Sjöbo Ungdomsorkester medverkade i konserten i lördags. Allt från Kungliga Göta trängregementes marsch till 50-talsrock stod på programmet. Till höger: Baton Girls var med och firade Ungdomsorkestern. Bilder: Malin PalmFoto: 

En dramatisk inmarsch i en nersläckt Färsingahall utgjorde starten på Sjöbo Ungdomsorkesters jubileumskonsert i Färsingahallen i lördags eftermiddag.

Och sedan bjöds publiken på en varierad konsert där orkesterns olika sektioner fått välja sin egen önskemusik - bland annat den stämningsfulla filmmusiken från Sagan om ringen, och den orientaliskt klingande Inchon, skriven till minne av ett känt slag under Koreakriget - där det för övrigt blev vapenstillestånd samma år som Ungdomsorkestern bildades. Fast till att börja med var namnet Sjöbo Gossorkester, berättade konferenciern Daniel Krondahl. Drillflickorna i Baton Girls var också med i Färsingahallen, ibland ensamma framme på planen och ibland som färgstark förgrund till musikerna.

Annons

Mellan två låtar fick Ungdomsorkesterns bleckblåsare ta emot ett nytt instrument - ett eufonium som skänktes av stödföreningen. Under konserten blev det också invigning av orkesterns nya marschtrummor.

Konserten var bara början på festligheterna. På kvällen blev det fest för musiker, familjer, vänner med flera i Folkets Park. Och då slapp Ungdomsorkesterns musiker spela och fick lyssna till tonerna av ett inhyrt band i stället. Karin Knutsson från "55-årsbrigaden" alias jubileumskommittén har hållit i trådarna inför firandet, och berättar att man skickade en inbjudan till Ungdomsorkesterns tyska vänorkester Schönebecker Jugendblasorkester också.

- Det har kommit fem personer från Tyskland bara för detta. Det är jättekul!

Och fastän Ungdomsorkestern börjar bli ordentligt medelålders om man räknar till åren den funnits så verkar den ha förutsättningar att hålla sig ständigt ung ett bra tag till.

- Vi har en ganska bra återväxt underifrån i de lägre åldrarna, sa ordförande Jonas Berglund i sitt inledande tal.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons