Storkens återkomst firas med seminarium
Ingen vet exakt när en stork häckade senast i Vollsjö, men troligen var det strax innan den försvann helt från Skåne, 1954.
Att det har funnits storkar på Vollsjö säteri är också klarlagt.
– En dam har skickat mig ett foto, som är taget under den första halvan av 1900-talet. Där ser man ser flera storkar på taket till huvudbyggnaden, berättar Henrik Andersson, gårdens nuvarande ägare.
För ett par år sedan tog han kontakt med Storkprojektet, som sedan 1989 arbetar med att få tillbaka fria storkar i det skånska landskapet.
– Jag fick veta att området kring gården är väl lämpat för storkar, med de höga byggnaderna och våtmarkerna, berättar han.
Förra året placerade Storkprojektet därför ett utsläppshägn vid Vollsjöån på gårdens marker. På våren släpptes storkarna ut, vilket resulterade i en häckning på Vollsjö kyrka strax intill.
– Eftersom det blev en mycket kall vår blev det inga ungar förra året. Men i år är det desto roligare att se storkarna i trädet nere vid dammen, säger Henrik Andersson.
Från sitt köksfönster har han utsikt över boet, som står på gårdens mark.
– Storkhonan ruvar äggen, och när hon behöver sträcka på benen får hon hjälp av hannen.
Äggen beräknas kläckas i dagarna, och den 10 juni ska ungarna ha tittat fram, hoppas man.
Henrik Andersson ville på något sätt uppmärksamma att storken nu är tillbaka på Vollsjö gård, efter att varit försvunnen i sisådär 70 år.
– Jag tog kontakt med landshövdingen, Annelie Hultén, och påpekade att hon aldrig varit i Vollsjö. Jag frågade om hon ville inviga ett storkseminarium - och hon tackade ja.
Även Storkprojektets företrädare ville passa på att berätta om storkarna, deras historia och framtid.
Seminariet öppnas klockan fyra av landshövdingen. Därefter berättar Staffan Åkeby, ordförande för Skånes ornitologiska förening, om storken och dess landskap.
Pionjären Per-Erik Larsson talar om Storkprojektets framväxt, och Paul-Erik Jönsson om projektets första tid och dagens projektledare, Petter Albinsson, berättar om morgondagens mål.
Seminariet, sm är öppet för allmänheten, hålls i Piratenteatern på Vollsjö gård. Där kommer även att visas en fotoutställning av Johan Kempe, som följt storkarna i Vollsjö på nära håll.
En specialmålad tavla av Fredrik Jensner finns också på plats - och ger en föraning om kommande somrar.