Annons

Svetsa inget för Carolin och Elin

Yrkeslivet har sina säkerhetsregler som man inte tummar på. Det fick niorna erfara när de traskade runt till de olika yrkesutbildningarna på Teknikcollege - exempelvis hos Per Svensson som håller i plåtutbildningen.
Sjöbo • Publicerad 11 november 2008

– När ni nu ska svetsa så är det skyddsjacka och ögonskydd som gäller. Det är för att ni ska skyddas från svetsbågens starka ljus, sade Per och överräckte svetshandtaget till den första försökskaninen.

– Tja, det var roligt som en engångsgrej recenserade Carolin Åkerman efter försöket som svetsare.

Annons

– Men jag tror inte att detta är riktigt mitt intresse. Roligt att testa och ett nyttigt besök, som sagt. Men jag åkte nog mest hit för att kolla någon utbildning som handlar om design. Jag vill utveckla idéer och produkter inom mode och hår.

Kompisen Elin Mårtensson Håkansson kunde inte riktigt bestämma vad hon tyckte.

– Tja, vad ska jag säga? Det var lite läskigt med den starka värmen som kändes i fingrarna när jag svetsade. Kanske skulle jag välja ett sådant här yrke....fast nej jag tror inte det. Jag vill göra något inom design, bygg eller textil. Men inget teoretiskt.

Christian Tilly hade svetsat lite innan. Han lyckades också bra vid provet.

– Det var intressant och jag tror nog att det kan vara ett bra jobb. Det verkar att handla mycket om fingertoppskänsla. Och jo, jag kan tänka mig att bli svetsare, men inte just i dag. Jag vill nämligen blir lastbilsförare. Pappa kör lastare på sitt arbete och där har jag sommarjobbat, berättade Christian.

Christian är alltså säker på sitt yrkesval, medan Carolin och Elin inte riktigt vet exakt vad de vill göra. Men de har ändå hoppet om att få hjälp i sitt yrkesval.

– Vad jag har för förväntningar? Jag vet faktiskt inte. Det är lite pressande att behöva välja. Men vi får ju jättemycket hjälp från lärarna, om vi bara ber om hjälp, säger Elin.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons