Annons

Tivoliägare vill flytta fram marknaden

De senaste fem åren har Sjöbo marknad fått allt färre besökare, enligt tivoliägarna. Nu vill de flytta fram marknaden en dag: från den traditionella torsdagen och fredagen i juli till fredagen och lördagen. Men kommunledningen säger blankt nej: traditionen får inte ändras.
Sjöbo • Publicerad 9 december 2011
Traditionerna får inte ruckas. Sjöbo marknad ska fortsätta som tidigare: den tredje torsdagen och fredagen i juli. Tivoliägarna får inget gehör för sitt förslag att flytta marknaden till fredagen och lördagen.
Traditionerna får inte ruckas. Sjöbo marknad ska fortsätta som tidigare: den tredje torsdagen och fredagen i juli. Tivoliägarna får inget gehör för sitt förslag att flytta marknaden till fredagen och lördagen.Foto: Lennart romberg/arkiv

Axels och Möllers tivolin har tillsammans föreslagit att marknaden flyttas fram en dag. Bakgrunden är en minskande omsättning.

– De senaste fem, sex åren har vi märkt en klar nedgång på Sjöbo marknad. Visserligen har vi haft en väldig otur med vädret, antingen har det varit värmebölja eller ösregn, men är inte hela förklaringen, menar Tony Andreasson, som driver Axels tivoli.

Annons

Förr var Sjöbo marknad, enligt honom, en ”riktigt bra affär”. De senaste åren har det knappt gått ihop sig för tivoliägarna.

– Samtidigt som Kivik ökat med trettio procent, har Sjöbo minskat med lika mycket.

Ett sätt att locka fler besökare vore att flytta fram marknaden en dag, tror tivoliägarna.

– Semesterperioden är inte så koncentrerad som den var förr. Nuförtiden är det många som arbetar en torsdag i juli. Det hade kommit betydligt fler besökare en lördag än en torsdag, tror Tony Andreasson.

Dessutom blir det då inte lika stressigt för tivolit att flytta från Kivik till Sjöbo under en natt.

– För att klara en så snabb flytt med dagens avancerade utrustning måste vi ta in extra personal.

Kommunens kultur- tillväxt- och fritidsutskott diskuterade förslaget i onsdags. Alla tre politikerna - Stefan Lundgren (M), Ulrika Axelsson (C) och Roland Viking (S) - var kallsinniga.

– Sjöbo styr många av de andra sommarmarknaderna i Skåne, och vi har alltid haft den tredje torsdagen i juli. Människor planerar sina somrar efter marknaden, jag vet företagare som bara tar de två dagarna som semester på hela året. Då står hela Sjöbo stilla, säger Stefan Lundgren.

Han håller inte med tivoliägarna om att Sjöbo marknad får allt färre besökare. Enligt honom kommer det fortfarande 150 000 personer under de båda dagarna.

– Knallarna här i Sjöbo är jättenöjda. Många tycker att tivolina tagit för stor plats på Kiviks marknad, men här i Sjöbo är det många besökare som alltid som går och handlar i stånden.

Annons

Stefan Lundgren tror att missnöjet från tivoliägarnas sida har att göra med att Kiviks marknad i år kom att ligga veckan efter Sjöbos, något som skapar två dagars uppehåll för tivolina.

– Men det finns inget som hindrar dem från att själva hyra marknadsplatsen, och stanna där över lördagen och söndagen.

Politikerna beslutade också att tivoliplatserna i vanlig ordning ska bjudas ut genom anbudsförfarande.

– Om vi inte får några anbud får vi kanske fundera en gång till, säger Stefan Lundgren.

Tony Andreasson på Axels tivoli är förvånad över beskedet från kommunledningen. Han hade fått uppfattningen att frågan skulle kunna diskuteras inför marknaden 2013.

– Nu får de nog leta sig om efter ett nytt tivoli. Alla utgifter stiger, men inkomsterna sjunker. Det handlar om att få det att gå ihop. Antingen får vi försöka hitta andra möjligheter, eller så får vi sluta köra till Sjöbo marknad, säger han.

Maria Sällberg
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons