Annons

Tolkpengar till jour riskerar frysa inne

Brottsoffer- och kvinnojouren får större delen av det verksamhetsbidrag man sökt. Frågan om jouren också ska få ersättning till tolkarvoden ska däremot utredas ytterligare, anser familjenämnden i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 16 juni 2006

I de tre kommunerna Ystad, Skurup och Sjöbo verkar en gemensam brottoffer- och kvinnojour. När jouren tidigare i år ansökte om 87 000 kronor från vardera kommun i verksamhetsbidrag ville familjenämnden i Sjöbo först se en verksamhetsberättelse.

Den verksamhetsberättelsen har nämnden nu tagit del av och jouren har nu också beviljats större delen av de önskade pengarna.

Annons

– Vi beviljade de 75 000 kronor som vi hade budgeterat för det ändamålet, säger familjenämndens ordförande Kent Ivan Andersson (m).

Brottsoffer- och kvinnojouren har också ansökt om bidrag till tolkarvoden från Sjöbo kommun.

Lämpligt vore om den kommun där den tolkbehövande personen hör hemma kunde debiteras räkningen, skriver brottsofferjourens ordförande Kurt-Ingvar Wald i ansökan. Behovet av tolk har hittills enligt jouren inte handlat om mer än fyra-fem personer per år, i alla tre kommunerna. I ansökan upplyser jouren också om att allt fler invandrare söker hjälp hos kvinno- och brottsofferjourer, men att det i de flesta fall går bra att kommunicera på svenska.

Men när det gäller tolkarvoden vill familjenämnden först utreda frågan ytterligare. Bland annat vill man ta reda på mer om hur man gör i de andra kommunerna.

– Vi har inget emot att ge ersättning för tolkarvodena. Men vi vill först se om det går att göra samordningsvinster tillsammans med de andra kommunerna i Sösk-området, säger Kent Ivan Andersson.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons