Annons

Tomteinvasion väntas i Lövestad

Sjöbo • Publicerad 16 juni 2006

Tomtar på sommaren = tomtar på loftet? Knappast. Den som inte tycker att tomtar och högsommar passar ihop måste nog lära om nu. I slutet på juli blir det dubbel tomteinvasion i Lövestad.

Delar av Bertil Larssons väldiga tomtesamling ska visas i Lövestads före detta sparbank.

Annons

Dessutom kommer byn att i flera dagar invaderas av livs levande tomtar. Och den 29 juli har utropats till "annandag juli".

Bakom det hela ligger Handelsklubben i Lövestad. – Vi har haft historiska skyltar som tema för vår historiedag innan. I år hade vi först inget tema. Men så fick vi möjlighet att visa delar av Bertil Larssons tomtesamling under en vecka med start 29 juli. Då blir det "annandag juli", säger Jan Persson, ordförande i handelsklubben.

Tomtarna utgjorde förr huvudattraktionen i Bertil Larssons tomtemuseum i Tommarp utanför Simrishamn. Efter Bertil Larssons bortgång köptes de bortåt 5 000 tomtarna av en annan Bertil, Sjöbobon Bertil Nilsson, som i slutet av sommaren ska öppna sitt nya tomtemuseum i Sjöbo.

– Det blir framför allt de äldsta tomtarna som jag visar i Lövestad, säger Bertil Nilsson.

I och med att tomtarna först visas där uppfylls Bertil Larssons önskan, om än tillfälligt. Han var nämligen från Lövestad ursprungligen.

– Bertil Larsson hade en dröm om att få flytta tomtesamlingen hit till Lövestad. Det här blir ett sätt att hedra honom, säger Jan Persson. Men porslinstomtar är inte allt. Jan Persson har också bjudit in livs levande jultomtar till Lövestad.

– Det visade sig att det är internationell tomtekongress i Köpenhamn några dagar innan. Och flera tomtar var intresserade av att komma hit några dagar efter kongressen och bo på en "tomtecamp" som vi ordnar mitt i byn, och få se trakten, berättar Jan Persson.

Lördag 29 juli är det alltså jul som gäller i Lövestad. Klockan 12– 18 blir det historiska jullekar, ljusstöpning, ponnyridning, hemvändarkafé och annat som självklart eller med god vilja hör julen till.

Och tomtar så klart. Som sig bör när det är jul-i.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons