Annons

Trebarnsfamilj tvingas bo i läckande hus

"Man ska inte behöva bo så här i Sverige", säger pappan i familjen. En familj med två vuxna och tre barn, 7, 12 och 14 år gamla, tvingas bo i ett undermåligt hus i Vollsjö som socialförvaltningen förmedlat.
Sjöbo • Publicerad 12 november 2002
Underhållet är kraftigt eftersatt i fastigheten. Bild: Andreas Mårtensson
Underhållet är kraftigt eftersatt i fastigheten. Bild: Andreas MårtenssonFoto: 

Underhållet är minst sagt eftersatt. Det är hål i väggar och tak, det regnar in på ovanvåningen, strömförande ledningar och kontakter hänger på trekvart. Bilder: Andreas Mårtensson I ett rum luktar det så illa att det inte går att vistas där. Det enda sättet att ta sig upp till sovrummet på ovanvåningen är via en brant, smal trappa utan ledstång. Underlaget i duschen är ett kalt och smutsigt betonggolv. Den reella boytan är tre rum och kök, den sjuåriga dottern sover hos föräldrarna och den äldsta pojken sover i en soffa i vardagsrummet. Det finns en liten klädkammare men inga garderober. Hyran är 4 800 kronor i månaden inklusive värme. - Det är det definitivt inte värt. Man ska inte behöva bo så här i Sverige i dag, säger pappan i familjen. Han vill vara anonym, men vi kan kalla honom Lars. Lars och hans familj kom efter med hyran och vräktes från sin lägenhet i Sjöbo. De tog kontakt med socialförvaltningen som inkvarterade familjen i en stuga på Orebackens camping. Två barn och tre vuxna delade på 16 kvadratmeter. För tre veckor sedan flyttade de in i huset i Vollsjö. - Socialen ville inte betala stugan längre och det var för trångt att bo fem personer där. Vi var tvungna att flytta hit, annars hade vi inte haft någonstans att bo, säger Lars. Den branta trappan är ytterst obehaglig att gå i och Lars är orolig för att någon ska snubbla och falla ner. Han är också orolig för att den sjuåriga dottern ska komma åt de strömförande kontakterna som hänger och dinglar. Golvet på ovanvåningen känns som att det kan ge vika när som helst. I badrummet är halva kakelbeläggningen på golvet borta och det som återstår är ett grått betonggolv. - Ingen i familjen vill duscha där inne, säger Lars. Kontakten med hyresvärden förmedlades av socialförvaltningen i Sjöbo som enligt Lars också var och tittade på huset innan hans familj flyttade in. Enligt hans uppfattning menar socialförvaltningen nu att familjen ska bo kvar i huset tills de själva hittar något annat. - Det är inte så lätt när man ligger back med hyran. Då sitter man där man sitter. Vi får kanske bo här länge till, säger Lars.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons