Annons

"Tuffast är det för de yngre"

Byggnadsarbetaren Robert Warczachowski från Malmö är så kallad MB-ledamot på Nimab. Det innebär att han för fackets räkning MBL-förhandlar med företagsledningen. Någon egentlig fackklubb har man inte.
Sjöbo • Publicerad 26 november 2008

– Det här är hemskt tråkigt - och vi vet ju inte om det stannar med dessa 46, säger han.

– Den här krisen drabbar hela världen. Jag var med vid krisen 1991 men då drabbades bara Sverige. Den här gången går det inte att söka jobb utomlands som var lite av räddning den gången.

Annons

Han tyckte inledningsvis att Nimabs ledning tog i för mycket som sade upp 46 man.

– Nimab var bland de första byggföretagen som sade upp folk. Vi hade räknat med att cirka tio procent skulle sägas upp, men här blev det cirka 30 procent om man håller sig till hantverkarsidan och det tyckte vi var mycket. Men så gick det bara några veckor och sedan kom varslen från alla de andra företagen, säger Robert.

Han tycker att allt känns osäkert. Kunderna lägger allt fler byggprojekt på is och små byggföretag kan då inte ha kvar alla i manskapet.

– Tuffast är det för de yngre. De skaffar sig en byggutbildning och det första som möter dem är det här. Vi äldre har varit med om kriser som denna förr, säger Robert, som själv inte är berörd av uppsägningarna.

– Nej, inte denna gången.

De uppsagda medarbetarna kallades härförleden till ett informationsmöte där exempelvis facket centralt hade en ombudsman på plats, arbetsförmedlingen var där liksom arbetsledningen för Nimab. De 46 fick då information om de stödåtgärder som samhället har i en situation som denna.

– Det känns inte tryggt för någon i byggbranschen just nu, säger Robert.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons