Annons

Tulpaner och ljus till minne av förintelsen

I Komvux vestibul på Ommavägen fladdrar värmeljus på ett bord. På bordet står också en vas med tulpaner.
Sjöbo • Publicerad 26 januari 2006
Foto: 

– Det är förintelsens minnesdag. Då ska det vara blommor.

Ulrika Wrangborg och studiekamraterna Inger Nilsson och Antonia Håkansson har lagom till minnesdagen sammanställt en utställning om det sällsynt svarta kapitlet i Europas historia. När miljontals människor gasades ihjäl i nazisternas koncentrationsläger.

Annons

De har alla tre gått en kurs på Komvux om förintelsen och andra folkmord. Ulrika och Inger har dessutom besökt Auschwitz som en del i kursen. – Jag har alltid haft en inre önskan att åka till ett koncentrationsläger, och jag jobbade extra för att finansiera det, säger Inger Nilsson.

Resan blev en skakande upplevelse och större delen av bildmaterialet i utställningen består av egna bilder från lägret. Bland annat vidriga fotografier från de mängder hår från fångar som skulle användas till soldaternas kläder.

– Jag blev alldeles kallsvettig när jag såg bilderna, säger Antonia Håkansson.

Till fotografierna finns faktauppgifter, bilder och teckningar från böcker och tidskrifter. Allt arbete på utställningen har eleverna gjort på sin fritid. De tycker det är angeläget att berätta.

– Det får aldrig glömmas och aldrig upprepas. Tyvärr ser vi exempel på att det gör det. Det gör mig så illa att människor inte lär sig, säger Ulrika Wrangborg.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons