Annons

Två gårdar fick ja till att utöka

Det blev ja från miljö- och byggnadsnämnden till de två lantbrukarna i Sövdeborg respektive Heinge som vill utöka sina djurbesättningar. Nämnden hade att avväga om lantbrukarna skulle få blankt nej, eller ja förenat med en arsenal av försiktighetsmått. Det blev det sistnämnda.
Sjöbo • Publicerad 19 november 2008

I bakgrunden spökar konflikten mellan lantbrukets legitima rätt att få expandera och de omkringboendes rätt att slippa allt för starka odörer och buller från djurverksamheten.

Senast i förra veckan damp två kritiska brev in från grannar till Heingegården, grannar som befarade mer buller och lukt om en utökning tilläts.

Annons

De båda lantbrukarna har via Hushållningssällskapet kommenterat ärendena och av texten framgår att lantbrukarna är beredda att vidta ytterligare försiktighetsmått om så behövs.

Sövdeborgslantbrukaren skriver exempelvis att spridningsavståndet från en grannfastighet kan ökas. Heingelantbrukaren förklarar att han följer en årligt upprättad gödslingsplan.

I sammanhanget ska nämnas att länsstyrelsen har godkänt Sövdeborgslantbrukarens ansökan om att få bygga ett nytt djurstall för 183 ungnöt på fastigheten.

Det ska också nämnas att nämnden var enig om dessa två beslut. När det gäller Sövdeborgslantbrukaren så deltog nämndens ordförande inte i beslutet, eftersom han anmält jäv.

YA berättade den 6/11 om de båda fallen.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons