Annons

Tvingas ta bort slam från stängd damm

Hemmestorps Bokes samfällighetsförening ska ha tagit bort slammet från deras avvecklade slamavskiljare senast den 31/12 nästa år. Det framgår av ett föreläggande som föreningen fått av miljö- och byggnadsförvaltningen.
Sjöbo • Publicerad 11 november 2008

Det handlar om den avloppsanläggning med slamavskiljare och tre infiltrationsdammar som föreningen brukade fram till i somras då kommunalt avlopp kopplades in i området.

Miljöförvaltningen gjorde tillsynsbesök i slutet av juli. Miljöinspektören konstaterade att de två nedre dammarna var helt torrlagda och ett slamtäcke syns.

Annons

En av tankarna om vad som ska ske med dammarna är att de sandfylls och förvandlas till fotbollsplaner.

Föreningen representant trodde dock att det skulle bli dyrt att först ta bort slammet. Men efter kontakter med länsstyrelsen menar miljöförvaltningen att det är skäligt och nödvändigt att ta bort slammet före sandfyllnad. Detta för att förhindra ytterligare näringsläckage från slammet.

Miljö- och byggnadsförvaltningen anser att verksamheten och den planerade åtgärden på fastigheten kan vara en risk för människor hälsa och för grundvattnet. Därför lägger man ett föreläggande mot föreningen.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons