Annons

Unga brandmän övade tillsammans

Sjöbo • Publicerad 9 juli 2007
Christian Frisch från ungdomsbrandkåren i Heiligenhaus tycker att det är mycket bra att de kan komma hit och öva under realistiska omständigheter.
Christian Frisch från ungdomsbrandkåren i Heiligenhaus tycker att det är mycket bra att de kan komma hit och öva under realistiska omständigheter.Foto: 
De unga tyska brandmännen fick ta itu med en rejäl brasa med gamla lastpallar. Lite tvekande var de i början, men det försvann rätt snart.bild: BASS NILSSON
De unga tyska brandmännen fick ta itu med en rejäl brasa med gamla lastpallar. Lite tvekande var de i början, men det försvann rätt snart.bild: BASS NILSSONFoto: 
Skumsläckaren hanterades med säker hand av de tyska ungdomsbrandmännen.
Skumsläckaren hanterades med säker hand av de tyska ungdomsbrandmännen.Foto: 

I en hel vecka gästar 40 tyska ungdomar i Heiligenhaus ungdomsbrandkår kollegorna i Sjöbo ungdomsbrandkår. Heiligenhaus ligger nära Düsseldorf.

De bor på Sjöbos räddningsstation tillsammans med ett 15-tal ledare. Det hela ingår i ett kontinuerligt utbyte kårerna emellan.

Annons

Besöksprogrammet är späckat med en mix av nöjen, studiebesök och övningar.

På måndagen höll gruppen till ute på räddningstjänstens övningsfält bakom Omma avfallsstation. Här deltog tyskarna med liv och lust i släckandet av både det ena och andra.

– Det är bra att vi får släcka under realistiska former. Sådant är vi inte vana vid hemma i Tyskland. Där får man inte öva ungdomskårer på detta sättet, säger Christian Frisch, ledare i den tyska kåren.

Det är främst av miljöskäl tyskarna och även holländarna är restriktiva med att öva med öppen eld.

Nu eldade man under betryggande former. Brandkåren från Klasaröd stod redo med en stor släckbil.

Men vid besöket i Sjöbo för fyra år sedan höll det på att bli en riktig brand. Sommaren var torr och elden spred sig på sopstationen. Men ungdomarna lyckades till slut få kontroll över brasan.

Det är mycket populärt att vara med i ungdomsbrandkårer i Tyskland.

– Vi är 36 stycken i vår kår och vi har en lista med sådana som väntar på medlemskap, berättar Frisch.

Ledarna mejlar efterhand hem bilder och text till kårens egen hemsida, www.jf-heiligenhaus.de. Här kan föräldrar se på de eldfängda övningarna.

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons