Annons

Vandaler förstörde bussterminalen

Väntsalen i Sjöbos bussterminal var stängd under måndagen. Gärningsmännen stal till och med dörrhandtaget under helgens härjningar
Sjöbo • Publicerad 2 juli 2007
På toaletten har någon krossat en flaska mot stengolvet. "Man får akta sig när man städar här. En gång hittade jag kanyler i papperskorgen", säger Kristina.
På toaletten har någon krossat en flaska mot stengolvet. "Man får akta sig när man städar här. En gång hittade jag kanyler i papperskorgen", säger Kristina.Foto: 
Lokalvårdare Kristina Gyllander låste terminalen på måndagsförmiddagen. Förstörelsen och svineriet var för svårt för att rymmas i normalstädningen. Detta krävde extrainsatser. BILD: LEIF MÖLLER
Lokalvårdare Kristina Gyllander låste terminalen på måndagsförmiddagen. Förstörelsen och svineriet var för svårt för att rymmas i normalstädningen. Detta krävde extrainsatser. BILD: LEIF MÖLLERFoto: 

Skälet: salen var så nergrisad och vandaliserad efter helgen att de ansvariga helt enkelt inte kunde ha den öppen.

Golvet var översållat av skal från någon slags nötter, de nymålade väggarna var fulla med pennstreck, takarmaturerna tillbucklade, toalettgolvet var täckt av glassplitter. Överallt låg skräp och slängda tidningar.

Annons

Dessutom var ett av dörrhandtagen puts väck. Stulet av vandalerna.

Det brukar vara skitigt i väntsalen när lokalvårdaren Kristina Gyllander kommer dit på måndagsmorgnarna. Och det är inte första gången salen vandaliserats. Värst är det efter skolavslutningarna.

Men den här gången slog vandalerna och nerskräparna ett dystert rekord. Detta var det värsta de kommunansvariga upplevt.

Kristina är upprörd. Hon säger att hon håller på att tappa gnistan av all förstörelse.

– Det tråkiga är att komma ner och uppleva det här varenda jävla dag!

– Det tar så mycket engagemang och ger massor med extraarbete. Dessutom är det tråkigt för allmänheten när vi tvingas hålla stängt.

Ledningen för teknik- och fastighetsförvaltningen kom ner och inspekterade eländet. Man beslöt att framöver hålla väntsalen stängd på helgerna, tills man märker en förbättring. – Detta är inget vi vill göra, men vi har inget val, säger Åsa Rystam Gramby, förvaltningschef på teknik- och fastighet.

Helgstängt har hjälpt tidigare.

Helgens förstörelse är polisanmäld.

Enligt Kristina har bussförarna berättat att förstörelsen är värre i Sjöbo än på andra håll.

Annons

Rystam Gramby och Peter Hansson från teknik- och fastighet inspekterade också de kommunägda lokalerna mittemot bussterminalen i kvarteret Viljan. Byggnaderna ska rivas.

Här har ett antal vandaler brutit sig in och inrättat ett tillhåll på andra våningen. De har tjuvkopplat elektriciteten så att de fått fart på en gammal tv och de har olovandes kopplat in vattnet. Sedan har de slagit en toalettstol sönder och samman. Som tur var förblev vitala delar hela så att ingen läcka uppstod.

Genast beslöt de ansvariga att stänga av el och vatten från en punkt utanför huset, onåbar för vandaler.

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons