Annons

Vandaler och oväder försenar fartkameror

Hagelskurar och vandalisering har fördröjt uppsättningen av fartkameror vid Björka och Klostersågen. Men före jul ska kamerorna vara uppe.
Sjöbo • Publicerad 13 november 2006
På norra sidan av väg 11 vid Björkakorset finns sedan flera veckor en fartkamera på plats. Några kablar och ett fundament är än så länge allt på den södra sidan, eftersom kablarna vandaliserats. I mitten på december ska kameran komma på plats även här, uppger Vägverket. Bild: Sprisse Nilsson
På norra sidan av väg 11 vid Björkakorset finns sedan flera veckor en fartkamera på plats. Några kablar och ett fundament är än så länge allt på den södra sidan, eftersom kablarna vandaliserats. I mitten på december ska kameran komma på plats även här, uppger Vägverket. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

De flesta av de nya fartkamerorna på väg 11 står på plats sedan några veckor. Men inte alla. Vid Björkakorset har den ena kameran, i västgående riktning, kommit upp. Men på södra sidan finns bara några spretande kablar.

– Den platsen blev vandaliserad innan man fick upp kameran, kablarna blev avklippta, berättar Marie Fröjdh vid Vägverket i Kristianstad. Vid Klostersågen är det vädrets makter som ligger bakom bristen på kameror. Våldsamma hagelskurar den dag då stolpar och kameror skulle upp gjorde att det inte blev några kameror där.

Annons

Även i Tomelilla tätort saknas det en kamera. Det visade sig att fundamentet placerats aningen för långt från vägbanan.

Nu räknar man påVägverket med att de kvarvarande kamerorna ska sättas upp i vecka 49, veckan före lucia.

Men den som har för vana att köra för fort får passa sig även om en del kameror inte kommit upp än.

– De andra kamerorna kan vara igång ändå. Det är polisen i Kiruna och Vägverket i Borlänge som sköter igångsättningen, berättar Marie Fröjdh.

Efter att kamerorna satts upp ska de kalibreras innan de börjar fotografera fortkörare "på riktigt". Hur lång tid det tar kan variera, från dagar till veckor.

– Så det bästa är att hålla tillåten hastighet, säger Marie Fröjdh.

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons