Annons

Vårdhund blir komplement i äldrevården

En så kallad vårdhund kan bli verklighet i Sjöbo kommun. Vård- och omsorgsnämnden är positiva till förslaget och nu ska en lämplig hund testas.
Sjöbo • Publicerad 24 mars 2014

Vårdhund är precis som namnet antyder en hund som används i vårdande syfte.

Gos, promenader och lek med hunden ska pigga upp patienter på ett nytt sätt och underlätta vårdarbetet.

Annons

Nu har Sjöbo kommun nappat på förslaget från vård- och omsorgsförvaltningen.

Arbetsgrupp

Det är tänkt att hunden ska ingå i arbetsgruppen för hälsa, utveckling och rehabilitering, den så kallade hur-gruppen. Arbetsgruppen består av sex undersköterskor som ska hjälpa människor med rehabilitering i hemmet efter en sjukhusvistelse.

Enligt Lena Johansson, enhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen och en av författarna till förslaget, kan den specialtränade hunden hjälpa till i återanpassningsarbetet och öppna upp för kommunikation med vårdtagare.

– Ibland är det så att vissa kunder är svåra att få kontakt med, då gäller det att vara kreativ och hitta olika infallsvinklar för hur man ska få kontakt med den här människan, hunden kan vara en bra ingång, säger hon.

Hunden ska alltså vara ett komplement till den övriga verksamheten i hur-gruppen och enligt förslaget ska den ägas av en av sköterskorna i gruppen. Att köpa in en hund eller hyra in ett vårdhundsteam skulle dra med sig stora kostnader och är inte något kommunen planerar.

Positiv

Berit Lundström (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, säger att nämnden var enigt positiv till förslaget. De enda tvivel som fanns var rent ekonomiska.

För även om hunden inte behöver köpas in så går totalkostnaden för utbildningen av hunden på 62 500 kronor, om hundförare och hund flyttar och byter kommun så har investeringen gått till spillo.

– Det är ju å andra sidan alltid en risk man tar när man specialutbildar personal, säger hon.

Annons

Den tilltänkta hunden ska genomgå lämplighetstest. För att få påbörja utbildningen ska hunden vara social och trygg. Den ska ha lätt för att samarbeta och skapa kontakt med människor.

– Det ställer stora krav på både hund och hundförare, säger Lena Johansson.

Kommer ta tid

Hon tror att införandet av hunden i hur-gruppen kommer att ta tid. Lämpar sig inte hunden som nu ska prövas, får man vänta tills tillfället dyker upp igen.

Det vill säga nästa gång en sköterska i gruppen skaffar hund och vill viga en del av sitt arbete åt att arbeta med den som en vårdhund.

Går allt enligt planerna kan dock hunden börja arbeta nästa år.

INTERNAL INTERNAL
Liza Jakobsson, liza jakobsson ystadsallehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons