Annons

Varning för grodor

Den som kör bil mellan Sövde och Ilstorp bör lätta på gasen och titta noga på vägen. Strax utanför Sövde finns nämligen lökgrodorna, en av Sveriges minst kända och mest hotade grodarter.
Sjöbo • Publicerad 14 maj 2003
Skånes enda grodskyltar finns nu i Sövde. Bild: Thorsten Persson
Skånes enda grodskyltar finns nu i Sövde. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

På ena sidan av vägen finns en perfekt sandmark där grodorna gräver ner sig vintertid. På den andra ligger en nyrestaurerad damm för vårens lek. Häremellan rör sig grodorna, särskilt på våren och när de nya grodorna utvecklas på sensommaren. Och lökgrodorna rör sig ganska sävligt, utan tanke på framrusande plåtmonster. Ibland är de också strängt upptagna av andra sysslor när de korsar vägen. När en grodkännare inventerade lökgrodor på platsen, lyfte han bort en hona och hanne som just träffats och börjat ägna sig åt reproduktion. Mitt på vägen. Grodskylten grävdes ner på tisdageseftermiddagen. Bild: Thorsten Persson -Varenda groda som blir överkörd här är en katastrof för populationen, säger Per Nyström, limnolog och vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Färs. Därför har Naturskyddsföreningen nu satt upp "grodvarningsskyltar" vid Sövdemöllavägen. -Kör man i 30-40 har man goda chanser att upptäcka grodorna, säger Per Nyström. Skyltarna är de enda i Skåne. De är specialtillverkade och godkända av Vägverket. När lökgrodorna börjar vakna i april och borra sig fram ur sina vintergömslen, är det vattnet på andra sidan vägen som lockar. Lagom till denna vår har Naturskyddsföreningen återskapat den gamla dammen och hoppas nu att lökgrodorna ska trivas ännu bättre. Trots att dammen växt igen de senaste decennierna har inte grodorna dött ut helt, lökgrodor flyttar inte gärna utan är betydligt trögare än till exempel lövgrodor. Grodskylten i Sövde ska få bilister att sänka farten. Bild: Thorsten Persson -När vi nu återställt dammen hoppas vi så småningom få en livskraftig population med ett trettiotal spelande lökgrodor, säger Per Nyström. Hur många grodor som finns här i dag är osäkert, säkert bara en handfull. Lökgrodornas lektid håller på att ta slut och så småningom kommer de stora grodynglen att utvecklas i dammen. Mot sensommaren förvandlas dessa till grodor, som åter kommer att korsa Sövdemöllavägen. Allra mest rör sig lökgrodorna sent på kvällarna och i mörkret. -När det är kallt är lökgrodorna mycket stela, och de är inte bra på att hoppa. Därför har de svårt att klara biltrafiken, säger Per Nyström. I hela södra Skåne arbetar nu naturskyddsföreningar och grodvänner för att rädda lökgrodan. Men Färs Naturskyddsförening är först med att försöka skydda den med skyltar. FAKTA/LÖKGRODA - Lökgrodan är en akut hotad art. Från 60- till 90-talet minskade den med 99 procent, enligt grodforskaren Boris Berglunds inventering. De senste åren har den troligen ökat något tack vare olika åtgärder och i dag kanske det finns bortåt tusen lökgrodor i Sverige. - Lökgrodan finns bara i den södra delen av Skåne. Minst en fjärdedel av landets alla lökgrodor finns i Sjöbo kommun: i Frihultsområdet och kring Sövdesjön. - Lökgrodan spelar under vattnet och är därför svår att höra. Dock kan den avlyssnas med mikrofon, och på så sätt räknas individerna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons