Annons

Vera bestämde sig tidigt för att spela cello

När Vera Persson Holm hörde Mats Rondin spela cello på en konsert i Huaröd, bestämde hon sig. – Cellon hade en sådan underbar ton, säger hon.
Sjöbo • Publicerad 21 november 2008
Vera Persson Holm tycker att cellon är ett rofyllt instrument, och allra helst spelar hon långa, klassiska stycken.
Vera Persson Holm tycker att cellon är ett rofyllt instrument, och allra helst spelar hon långa, klassiska stycken.Foto: 

Och efter det obligatoriska blockflöjtsåret började hon själv spela cello på musikskolan i Sjöbo.

- Första året spelade jag bara på gehör, sedan började jag lära mig noter.

Annons

Nu, som 14-åring, får hon Sjöbo kommuns ungdomsstipendium inom kultur.

Vera var allra yngst i musikskolans kammarorkester, när hon började där för några år sedan. Med den hon gett flera konserter, och förra året började hon dessutom "arbeta lite på egen hand".

- De ringde mig från Östra Kärrstorp, och frågade om jag ville spela i kyrkan. Det var jättenervöst, men det kändes bra när jag stod där...

Sedan har solokonserterna fortsatt, och nervositeten minskat för varje gång.

Förutom cello spelar Vera piano på musikskolan, och dessutom tar hon lektioner av Anette Helmers från Malmö symfoniorkester.

- Hon är jättenoga, jag får verkligen lära mig från grunden, förklarar Vera, som också blivit bedömd av en enmansjury från Royal School of Music i London - och fått höga poäng.

Vid flera tillfällen har hon också fått träffa Malmö symfoniorkester, och spela tillsammans med dem - bland annat genom den Nallekonsert som musikskolan medverkade i.

- Det är så kul att komma ut och träffa andra. Och när man ser hur engagerade musikerna är i symfoniorkestern, då vill man gärna sitta där själv...

Vera Persson Holm skulle gärna bli orkestermusiker eller musiklärare, men hon kan också tänka sig tandläkaryrket.

- Jag går nog nv-programmet med idrottsinriktning, säger hon, för att ha en bred utbildning.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons