Annons

Vill riva upp skyddstillsynen

I mitten av november i fjor dömde Ystads tingsrätt en då 19-årig yngling till skyddstillsyn och frivård för kolonibranden vid Gamla badet i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 30 mars 2004

' Ynglingen, som fyllt 20, har dock missskött sin institutionsbehandling så svårt att övervakningsnämnden nu via åklagare begär att skyddstillsynen ska rivas upp och fängelsestraff ska utdömas. Om rätten i november valt fängelse skulle det handlat om tio månader. 20-åringen är arbetslös och har ett gravt heroinmissbruk. Meningen var att han skulle få sex månaders behandling på ett behandlingshem och därefter ett års eftervård. Men han har flera gånger avvikit från behandlingshemmet och återfallit i missbruk. I slutet av februari drog han på sig en ny dom - denna gång för stöld. I mitten av mars avvek han från behandlingshemmet igen. Nu menar assistentåklagare Måns Biörklund vid andra åklagarkammaren i Malmö att tingsrätten ska undanröja skyddstillsynen och döma 20-åringen till fängelse. Vid rättegången i november var brottsrubriceringen mordbrand eller allmänfarlig vårdslöshet, stöld och stöldförsök Han åtalades också för narkotikabrott och en stöld i en Malmöbutik. Ynglingen nekade till att ha anlagt branden. Tingsrätten dömde dock för grov skadegörelse, stöld, försök till stöld och narkotikabrott. Med vid dådet var en jämnårig kumpan. Denne dömdes i slutet av juni i fjor för sin del av kolonidådet plus ett inbrott på vårdcentralen i Sjöbo.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons