Annons

Visning av Hannas trädgård

I början av förra seklet anlade Hanna Persson trädgården på Kulturens Östarp. I går visades den upp för allmänheten.
Sjöbo • Publicerad 2 juli 2007
Trädgården vid Kulturens Östarp ligger på Vombslätten som har ovanligt sandig jord. Alla växter trivs inte här men efter sommarens regnande är den ovanligt frodig och lummig. bild: kristina eriksson
Trädgården vid Kulturens Östarp ligger på Vombslätten som har ovanligt sandig jord. Alla växter trivs inte här men efter sommarens regnande är den ovanligt frodig och lummig. bild: kristina erikssonFoto: 
En stenrabatt av vulkaniska stenar var något som var populärt att ha i sin trädgård i slutet av 1800-talet.
En stenrabatt av vulkaniska stenar var något som var populärt att ha i sin trädgård i slutet av 1800-talet.Foto: 
Humle fanns i Hannas trädgård och har nu planterats på nytt.
Humle fanns i Hannas trädgård och har nu planterats på nytt.Foto: 

Eva Lemte är trädgårdsansvarig och håller i visningarna.

– Vi vill visa Hannas trädgård eftersom hon var den sista som bodde här.

Annons

Trädgården ligger lite gömd och syns inte från framsidan av Gamlegård. Det var något typiskt för dåtidens trädgårdar som var något av en statussymbol som bara visades upp för speciellt inbjudna.

I trädgården, som har anor ända till 1600-talet, finns bland annat en fruktträdgård med olika äppelträd, en avdelning med enbart kryddor och medicinalväxter och en engelsk park.

Allt varsamt hanterat för att behålla den ursprungliga charmen. Trädgården är uppbyggd enligt engelsk modell, något som var högsta mode då.

– Träden har växt till sig rejält sedan Hannas tid så man kan tänka sig att trädgården var lägre och lummigare då, säger Eva Lemte.

Hanna Persson fick inga barn så trädgården är hennes arv till eftervärlden. Det blir inga fler visningar i sommar men den kan ändå beskådas tisdag till söndag mellan klockan 11-17.

Anja Degerholm

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons