Annons

Visning i Linnés spår vid Sövdeborgs slott

Sjöbo • Publicerad 26 juli 2007
Ett 60-tal Linnéintresserade besökare hade hittat till Sövdeborgs slott i går för att lyssna på när Matz Jörgensen berättade om Linnés Skåneresa och hans besök på slottet. bild: pernilla sjöström
Ett 60-tal Linnéintresserade besökare hade hittat till Sövdeborgs slott i går för att lyssna på när Matz Jörgensen berättade om Linnés Skåneresa och hans besök på slottet. bild: pernilla sjöströmFoto: 

För mer än 250 år sedan besökte Carl von Linné Sövdeborgs slott som en anhalt på sin skånska resa. I går visades slottets omgivningar av Linnéexperten Matz Jörgensen som berättade om hans besök på slottet och vad som hänt sedan dess.

Linné var egentligen inte så pigg på att åka till Skåne. Det hade varit pest och missväxt och landskapet var krigshärjat.

Annons

– Men när han summerade sin skånska resa så haglade lovorden, berättar Matz Jörgensen.

Under sin resa dokumenterade Linné allt han såg. Bland annat finns Sövdeborgs slott beskrivet och han konstaterade att det var "en helt annan jordmån" i området än i övriga Skåne. Matz Jörgensen berättade även om hur omgivningarna kring Sövdeborg förändrats sedan Linnés tid. Trädgårdarna utvecklades från att ha varit i fransk barockstil med geometriska former till engelska parker med vildväxande träd och gräsmattor.

Mycket annat har också hänt under resans gång. Skiftesreformen, järnvägen och utbyggnaden av vägnätet till exempel.

– Det har skett enorma förändringar och det är inte lätt att föreställa sig hur det såg ut på 1700-talet, säger Matz Jörgensen.

Eva Olsson från Malmö är en av åhörarna:

– Det är kul att få höra om Linné ur ett historiskt perspektiv, säger hon.

Det blir ytterligare två visningar vid Sövdeborgs slott i sommar, den 12 augusti och den 26 augusti.

Anja Degerholm

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons