Annons

Vollsjö får nattvandringar

Det blir trots allt nattvandring i Vollsjö. Eldsjälen Åke Green lät sig inte nedslås av det klena intresset vid det första informationsmötet i slutet av februari. Han utlyste ett nytt möte till i förrgår och då slog det till med besked.
Sjöbo • Publicerad 9 mars 2002

- et är jätteskoj, nästan 20 intresserade dök upp på mötet på fritidsgården. Vi enades om att starta vandringarna på skärtorsdagen den 28 mars då det är disko på Ågården. Det tyckte vi var en lämplig kväll att visa upp oss för första gången, berättar Åke. Framöver ska gruppen köra med ett rullande sex-veckors-schema så att medlemmarna inte behöver vandra allt för ofta. Vollsjövandrarna ska sortera under Visboo i Sjöbo tills verksamheten är så stabil att man klarar sig på egen hand. Visboo betyder Vi Som Bryr Oss Om. - Folk verkar till slut ha vaknat i och med att media berättade om min ambition att starta nattvandring och att första mötet blev ett misslyckande. Dessutom har nog många insett att behovet av nattvandring är stort i Vollsjö, säger Åke och tillägger. - Jag känner mig faktiskt lite stolt över att jag till slut lyckades. Det såg alltså dystert ut vid upptaktsmötet den 26 februari. Endast ett tiotal intresserade dök upp trots att Åke tryckt flera hundra informationslappar om mötet. Elever på Vollsjö skola uppmanades att lämna informationen till sina föräldrar och anslag sattes upp på olika ställen i Vollsjö tätort. Men tji. Det klena resultatet förvånade inte Tommy Andersson på Visboo i Sjöbo som var inbjuden till februarimötet. Han berättade att det var fjärde gången man försökt starta nattvandring i Vollsjö men misslyckats.Femte gången gick det dock vägen. Till bilden hör att Vollsjö är sällsynt hårt drabbat av skadegörelse. I fjor mer än fördubblades antalet fall av skadegörelse samtidigt som de halverades i Sjöbo och minskade med 20 procent i Lövestad. Utmärkande för både Sjöbo och Lövestad är att de har väl fungerande grupper av nattvandrare. Enligt polisen är det svårt att bevisa att nattvandring stävjar skadegörelse, men man håller det ändå för mycket troligt. Brotten begås ofta av ungdomar kvällstid då risken för att åka fast är liten. Grupper av vuxna som rör sig i samhället på kvällarna fungerar återhållande på vandalerna. Därför välkomnar polisen Vollsjös nattvandrare.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons