Annons

Vollsjöbo friades av rätten

Den medelålders Vollsjöbo som stått åtalad för intrång på fritidsgården friades i går av Ystads tingsrätt. Rätten slog fast att mannen varken gjorde sig skyldig till olaga intrång eller ofredande vid händelserna på Vollsjös fritidsgård den 21 mars förra året. I stället hade mannen "rättmätiga skäl att bege sig in där".
Sjöbo • Publicerad 20 november 2002

Det var vid stängningstid som Vollsjöbon kom in på fritidsgården tillsammans med en annan man. Han medger att han varit något alkoholpåverkad och arg vid tillfället. Anledningen var att han letade efter barn och ungdomar, som han misstänkte bland annat hade kastat sten på hans hus. Det fanns två unga kvinnor i lokalen vid tillfället, den ena av dem arbetade på fritidsgården. Mannen har uppgett han inte rört den ena kvinnan. När det gäller fritidsledaren, har han medgett att han kan ha stött emot henne, men inte knuffat henne med avsikt. Kvinnorna har uppgett att de blev uppskrämda av mannen, som de ansåg var både aggressiv och berusad. Fritidsledaren hävdade att Vollsjöbon tagit tag i hennes armar och puttat henne in i väggen, när hon sa att fritidsgården var stängd och att det inte fanns några barn där. Den andra kvinnan har vittnat om att mannen tog ett hårt tag i hennes överarm och drog henne till sig, efter att han hade skrikit och slagit näven i en disk hon stod bakom. Åklagaren, Magdalena Holmberg, menade att Vollsjöbon gjort sig skyldig till olaga intrång när han "olovligen inträngt och kvarstannat" på fritidsgården. Hon ansåg också att han ofredat de båda kvinnorna. Kvinnorna krävde också skadestånd för sveda och värk. Tingsrätten slår för det första fast att det inte kan vara tal om olaga intrång, eftersom mannen letade efter barn och ungdomar han misstänkte för brott. Han har haft ett "befogat intresse att utreda vem eller vilka som begått brottet och att i anslutning till brottet gripa vederbörande". inget uppsåt att ofreda Vidare skriver tingsrätten att ofredande är ett brott som kräver uppsåt. Och den åtalades uppsåt var inte att ofreda kvinnorna, utan att leta reda på de stenkastande ungdomarna. Tingsrätten skriver också att uppgift står mot uppgift när det gäller om Vollsjöbon knuffat eller tagit tag i kvinnorna, och att det inte finns något som stöder kvinnornas berättelser mer än den åtalades.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons