Annons
Nyheter

Goda grannar ger goda bullar

Snart öppnar nyinflyttade Carina Johansson ett bageri i Skåne Tranås och enligt henne själv är det den goda grannsämjan i byn som fått henne att våga satsa. ”Mina närmsta grannar har varit helt otroliga”, säger hon.
Nyheter • Publicerad 16 december 2011
Bageri på gång. Carina Johansson håller just nu på att förbereda det sista inför öppnandet av Tranås hembageri. ”Jag ser verkligen fram emot det här”, säger hon. Foto: Mark Hanlon
Bageri på gång. Carina Johansson håller just nu på att förbereda det sista inför öppnandet av Tranås hembageri. ”Jag ser verkligen fram emot det här”, säger hon. Foto: Mark HanlonFoto: Mark Hanlon

För ett halvt år sedan lämnade Carina Johansson och hennes man Lilla Edet och styrde kosan mot Skåne Tranås där de hade hittat huset som passade just dem.

Väl på plats började Carina Johansson att fresta sina nyblivna grannar med bröd och kakor.

Annons

– Jag har jobbat inom bageri och restaurang hela mitt liv, men framförallt är jag en hemmabagare, säger Carina Johansson.

Hon framhåller sina grannar som en av anledningarna till att hon nu vågar ta steget och öppna ett eget bageri.

– Jag känner att jag har ett väldigt stöd, säger Carina Johansson.

Carina Johansson har hyrt in sig i en del av Österlenchoklads lokaler där det tidigare har varit just ett bageri. Det märks inte minst i det största rummet där två gamla ugnar och en degmaskin står kvar. En av ugnarna är Carina Johansson extra glad över att få använda.

– Det är en riktig stenugn och det finns inte så många sådana längre. Så här kan man verkligen säga att man säljer stenugnsbakat bröd, säger Carina Johansson.

Just nu filar hon på sina egna recept och då får vänner och bekanta i byn ställa upp som provsmakare.

– Det kommer att bli mycket surdeg och långjästa bröd. Och så ska jag göra allt för hand, berättar hon.

Att kunderna kommer att hitta till bageriet, som fått namnet Tranås hembageri, tvivlar hon inte på.

– Jag tror att det finns en marknad med tanke på alla byar runt omkring, säger Carina Johansson.

Samtidigt är hon högst medveten om att det är mycket jobb som väntar om hon ska kunna öppna som planerat i början av januari.

Annons

– Det är en spännande tid nu, säger hon och ler.

Till en början tänker Carina Johansson att hålla öppet onsdag till söndag, och det är hon själv som kommer att stå för allt bakande.

– Jag kommer att få börja mitt i natten, säger hon och intygar att det inte är några problem för en morgonmänniska som hon.

I framtiden skulle hon gärna komplettera med en kafédel, och nog finns det möjlighet att få plats med en hel del fikande kunder i lokalerna.

– Första gången jag kom hit kände jag nästan att jag gick vilse, säger Carina Johansson.

Ann-Louise Olander
Emilie Ekelund
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons