Annons
Nyheter

Af i Skåne tvingas göra om upphandling

Arbetsförmedlingen i Skåne tvingas göra om upphandling av konsulttjänster. Det har länsrätten Stockholm kommit fram till efter att ett av de företag som lagt anbud på jobbet överklagat ärendet.
Nyheter • Publicerad 7 november 2008

- Bortsett från att anbudet är felaktigt undertecknat tycker vi att Nyföretagarcentrum agerar otillbörligt. De har ju offentligt stöd och jag tycker egentligen inte att de ska gå in och konkurrera på en fungerande privat marknad. De snedvrider konkurrensen, säger Fredrik Garmer, på Kyllenius & Garmer AB.

Tillsammans med Johnsson & Co, Europakontoret och Stiftelsen nyföretagarcentrum i Skåne lade Kyllenius & Garmer anbud på att få genomföra utbildning i Starta-eget-stöd. Jobbet utvärdera kursdeltagarnas affärsideér, kundmarknad, risker och annat som ingår valde Arbetsförmedlingen i Skåne att ge till Nyföretagarcentrum i Skåne. Konsultbolaget Kyllenius & Garmer överklagade ärendet. Upphandlingen av utbildningen omfattar Starta-eget-stöd arrangerade av arbetsförmedlingarna i bland annat Simrishamn, Ystad, Tomelilla, Sjöbo, Lund, Malmö och Helsingborg. I sin dom konstaterar länsrätten att Arbetsfömedlingen ska göra en ny utvärdering av anbudet och att Nyföretagarcentrum inte får vara med.

Annons

Enligt länsrätten har den person som undertecknat anbudet från Nyföretagarcentrums räkning inte ensam behörighet att skriva under det aktuella dokumentet. Domstolen anser därför att Stiftelsen nyföretagacentrum diskvalificerat sig själv att vara med i tävlan om Arbetsförmedlingens uppdrag.

Jan Åbjörnsson är ansvarig chef för upphandlingsenheten på Arbetsförmedlingen. Han konstaterar att ingen av de som anmält sig till de aktuella kurserna kommer att bli lidande av den regelvidriga upphandlingen. Kurserna kommer att genomföras som planerat.

- Vi har avtal som vi har möjlighet att förlänga. Det gör vi fram tills det här målet är avgjort. Jan Åbjörnsson tycker dessutom att länsrätten i sina domskäl är i petigaste laget. Han ifrågasätter om domstolen egentligen har med saken att göra. Arbetsförmedlingen har dock valt att rätta in sig i ledet - länsrättens dom kommer att följas. Arbetsförmedlingens beslut innebär att Nyföretagarcentrum inte längre är med i anbudsförfarandet - just nu.

- Eftersom inte vi överklagar kommer ju ett nytt tilldelningsbeslut från oss där de inte längre är med. Det har Nyföretagarcentrum möjlighet att överklaga. Det tycker jag absolut att de ska göra eftersom länsrätten gett sig in i en knepig jurdisk bedömning, säger Jan Åbjörnsson.

Arbetsförmedlingen, menar han, har använt sig av Nyföretagarcentrums tjänster länge. Inte vid något tillfälle har Arbetsförmedlingen haft anledning att ifrågasätta om den person som skriver under anbudet är behörig eller inte, menar han.

Men borde inte Nyföretagarcentrum, som utbildar andra i hur man driver företag, själva känner till betydelsen av rätten att teckna firma?

- Jag tänker inte kommentera det, men tanken har slagit mig, säger Åbjörnsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons