Annons
Nyheter

Åklagaren ger upp åtal för kyrkbrand

Vice chefsåklagare Pernilla Åström ger upp åtalet mot en 40-årig man för grov mordbrand i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Tingsrätten gav dagen före lille julafton det preliminära beskedet att åklagarens bevisning mot mannen inte skulle räcka till en fällande dom.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2004

Rätten menade däremot att bevisningen räckte på andra, äldre åtalspunkter för bland annat olaga hot, olaga intrång och häleri av verktyg från ett bilinbrott på Långebro och två ponchos från ett inbrott på Bäckaskogs slott i somras. Tingsrätten beslutade att mannen skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning och rättegången sedan tas om. Några dagar senare släppte hovrätten honom ur häktet. Åklagaren kunde i det läget välja att göra ett nytt försök att få mannen dömd för mordbrand, eller att lägga ner åtalet. Hon valde nedläggning. - Efter rättegången delar jag tingsrättens uppfattning att brott inte länge kan styrkas. Verkligheten ser inte alltid likadan ut på papperet i ett förundersökningsprotokoll som den sedan gör i levande livet i en rättegång. Och så var fallet här, konstaterar Pernilla Åström. Det var en måndagsförmiddag i oktober som två av polisens spanare skuggade mannen i Kristianstad. Detta med anledning av att han figurerade i polisutredningarna om de många anlagda bränderna i Kristianstadstrakten och Ystad under sommaren och hösten. Mannen han gick in i Trefaldighetskyrkan. När han lämnat kyrkan hittades ett tänt stearinljus på golvet i predikstolen. Mannen greps strax efter och åtalades för att ha placerat ut och tänt ljuset. Han har hela tiden nekat och säger att han var i kyrkan för att be veckans bön. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons