Annons
Nyheter

Albakor nära bärgning

Rederiet som äger Albakor har nu beslutat vilket bolag som ska genomföra bärgningen av fiskefartyget Albakor som står på Kullagrundet strax utanför Trelleborg
Nyheter • Publicerad 22 mars 2002

. - Det hela är väldigt långt gånget men de har inte skrivit på något avtal med den danska bärgaren ännu men det ska de göra under dagen eller senast på måndag, säger Mats Andersson, överinspektör på Sjöfartsverket i Malmö. Enligt planen så är det ett danskt bolag om har fått uppdraget att med hjälp av stora kranar lyfta fartyget från grundet och sedan ska man provisoriskt laga de skador som skrovet har. Därefter kommer fartyget kunna bogseras till en hamn där det kan repareras. - Det blir nog till Kaliningrad. Det kommer ju därifrån, säger Mats Andersson. Exakt när bogseringen ska ske är ännu inte klart. - Det är ingen tid sagt ännu. Det beror på vädret. Det kan vara på måndag eller om två veckor. Tidigare har ofta fartyg från Ryssland och andra öststatsländer ofta lämnats när de gått på grund men Mats Andersson tycker att det verkar som om den trenden har vänt. - Nu är det annorlunda. Det har visserligen tagit lite tid men det gör det alltid när man har med ryssar och andra att göra. Det är krångligare med försäkringsbolag och så. Albakor har legat på Kullagrundet sedan den 11 februari i år. Andrestyrmannen, som vid grundstötningen hade ansvaret för fartyget, dömdes efter olyckan till två månaders fängelse för grovt sjöfylleri.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons