Annons
Nyheter

"Äldre ska få att leva ihop"

Äldre par ska ha lagstadgad rätt att fortsätta leva ihop även när en av dem behöver flytta till ett äldreboende, anser Folkpartiets styrelse som lägger förslag om en så kallad parboendegaranti på partiets landsmöte som inleds på torsdagen.
Nyheter • Publicerad 19 november 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

"Det är oanständigt att livskamrater splittras och nekas möjligheten att leva den sista tiden tillsammans", skriver partiledaren Jan Björklund och Barbro Westerholm, talesperson i äldrefrågor, på DN debatt.

I dag har par där båda beviljats särskilt boende rätt till plats i samma boende. Men det räcker inte, eftersom det bara gäller när båda har rätt till omsorg, enligt FP. I dag är det upp till kommunerna att avgöra om makar får fortsätta att bo tillsammans om en av dem inte längre kan bo kvar hemma. "I många fall nekas livskamrater möjligheten att fortsätta leva tillsammans", skriver de två.

De påpekar att det naturligtvis ska vara ett frivilligt val.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons