Annons
Nyheter

Anders Vendel satsar på kock-VM

Skånske kocken Anders Vendel är nu klar för den första etappen i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d'Or.
Nyheter • Publicerad 11 november 2009
Anders Vendel besökte världsmästerskapen i matlagning, Bocuse d'Or i Lyon, som åskådare för fyra år sedan. Nu hoppas han återvända som tävlingsdeltagare, och han har kommit ett steg på vägen. Bild: Albin Brönmark
Anders Vendel besökte världsmästerskapen i matlagning, Bocuse d'Or i Lyon, som åskådare för fyra år sedan. Nu hoppas han återvända som tävlingsdeltagare, och han har kommit ett steg på vägen. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

Många kockar är kallade, få blir utvalda. Så beskrivs Bocuse d'Or, tävlingen som även kallas VM i matlagning. Anders Vendel, som driver restaurangerna Vendel Ales Stenar i Kåseberga och Vendel at Sturehof i Malmö, är en av tre kockar som nu slåss om att representera Sverige.

– Det känns kanonroligt att ha kommit så här långt. Nu blir det en tuff december för mig, för det är ju den som tränar mest som levererar bäst, säger Anders Vendel, som samtidigt konstaterar att vägen till Bocuse d'Or är lång. Första etappen, som Kåsebergakrögaren nu tagits ut till, är den svenska uttagningsfinalen i Stockholm den 19 januari 2010.

Annons

Där möter Vendel kockarna Magnus Lindström från restaurangen Swedish Taste i Göteborg, och Tommy Myllymäki från sörmländska Julita Värdshus.

– Det är bara den yppersta eliten som kan tävla i den här prestigefyllda tävligen, alltså oerhört få i Sverige, och Anders Vendel är en av dem, säger Ingela Stenson, generalsekreterare i Svenska Bocuse d'Or Akademien.

Råvarorna som måste användas i den svenska uttagningen är hälleflundra och kalvkött.

– De ingredienserna passar mig bra eftersom jag brukar använda kalvrygg, kalvhuvud, fot och bräss, säger Anders Vendel. Går han vidare i Stockholm väntar den europeiska uttagningen, Bocuse d'Or Europe i Gènéve i juni nästa år, där han måste placera sig tillräckligt högt för att bli uttagen till VM i Lyon, den stora Bocuse d'Or, i januari 2011.

– För mig är den här tävlingen det största som man kan vara med om. Det finns inte ens något som kommer på andra plats efter Bocuse, säger Anders Vendel.

På frågan hur man kan tävla i mat svarar han:

– Det är ju en bedömningssport som alla andra. Det handlar om en match på fem timmar med mycket som ska hinna presteras på hög nivå.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons