Annons
Nyheter

"Anmäl farliga fartyg"

Danska sjöfartsmyndigheter föreslår nu att lotsarna rapporterar in fartyg som bedöms som farliga. Det rapporterar danska medier på torsdagen.
Nyheter • Publicerad 21 november 2002

Bakgrunden är den oljekatastrofen som nyligen inträffade utanför den spanska kusten där en oljetanker, Prestige, med rysk olja bröts sönder. Fartyget sjönk med 60 000 till 70 000 ton olja ombord. Olyckan ledde till en omfattande oljekatastrof längs med den spanska kusten. Fartyget passerade genom Östersjön och Öresund på väg ut på Nordsjön. Fartyget hade dessutom en dansk lots ombord. Lotsen bedömde också skeppet som farligt, men underlät att anmäla sakernas tillstånd. Danska sjöfartsstyrelsen ser nu gärna att lotsarna vid Allinge lotsstation anmäler skepp som de anser vara en fara för sjö- och miljösäkerhet. - En lots som är ombord på ett dåligt fartyg bör anmäla detta till sjöfartsstyrelsen, säger chefen för den danska sjöfartsstyrelsen Jørgen Hammer Hansen till DR Online. Men problemmet är inte så enkelt menar ordföranden för den danska lotsorganisationen, Morgan von Jessen. Sådana bestämelser fruktar han riskerar att leda till att fartygen går utan lots. - Då har vi skjutit oss själv i foten, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons