Annons
Nyheter

Anställningsstopp inom skånsk sjukvård

Ett anställningsstopp har införts inom sjukvården i Region Skåne. Orsaken är hälso- och sjukvårdens underskott.
Nyheter • Publicerad 23 november 2006

Tidigare i höstas var prognosen för hälso- och sjukvården ett underskott på omkring 280 miljoner kronor för år 2006. Nu har utvecklingen dämpats något och det prognostiserade underskottet ligger på omkring 260 miljoner kronor.

För att komma till rätta med ekonomin har alla förvaltningschefer inom vård och hälsa i Skåne tagit beslut om en rad omedelbara åtgärder. Till exempel gäller anställningsstopp, eller hård prövning av alla nyanställningar. Det gäller även vikarier.

Annons

Andra åtgärder är generellt inköpsstopp och mycket stor restriktivitet när det gäller kurser, konferenser, resor och utbildningar.

– Vi hade bokat in ett möte på Ystads saltsjöbad med distriktsnämnden i sydöstra Skåne för några dagar sedan. Det förlades till Ystads lasarett i stället. Det är en oerhörd restriktivitet, säger Matz Widerström, chefläkare på Ystads lasarett.

Förvaltningarna får inte heller bjuda över varandra när de nyanställer personal. Platsannonser ska minimeras och i stället läggas på webben och bemanningsföretag får bara anlitas när det råder brist på en personalgrupp i hela Skåne. Annars måste förvaltningarna samarbeta.

Sparåtgärderna har tagits gemensamt av förvaltningscheferna i Skåne och hälso- och sjukvårdsdirektören Karin Christensson. Karin Christensson betonar att varje förvaltningschef beslutar hur åtgärderna ska genomföras på respektive sjukhus.

– Det är inga centrala beslut, utan det ligger ute, säger hon.

Bland annat har det betydelse hur ekonomin ser ut på de olika sjukhusen.

– Det är viktigt att de som klarar sin ekonomi snarare premieras än åläggs besparingar, säger Karin Christensson.

När det gäller att anlita bemanningsföretag måste sjukhusen dock kräva dispens från högsta ort i region Skåne.

Andra sparåtgärder som kan bli aktuella är att stänga ner planerad verksamhet tidigare inför julen och att ytterligare dra ner på läkemedelskostnaderna.

Karin Christensson betonar att bakgrunden till hälso- och sjukvårdens underskott är att det anställts tusen nya personer det senaste året.

Annons

– Vi har också producerat mer vård än vad uppdraget varit. Vi använder pengar som inte finns, säger hon.

En orsak är den hårda belastningen på akutvården i Skåne det senaste året.

– Akuta patienter måste oundvikligen få den vård de behöver, säger Karin Christensson.

Region Skåne ska utreda de ökade patientströmmarna till akutvården.

När det gäller Region Skåne som helhet väntas resultatet hamna på plus i år tack vare högre skatteintäkter än beräknat.

Anna Maria Erling

0411-55 78 46

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons